Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Atlétikai EB, 4. nap

2010.07.31. 11:11 - rdani

Címkék: atlétika atlétika eb 2010

A Barcelonában zajló atlétikai Európa-bajnokság péntek esti programjának első futódöntője a férfi 200 méteres síkfutás fináléja volt. A legnagyobb esélyesnek a francia Christophe Lemaitre számított, aki megnyerte a 100 métert az EB-n, és a legjobb idővel jutott 200-on is a döntőbe. A döntőben aztán egészen az utolsó méterekig úgy tűnt, hogy nem jön össze neki a duplázás, hiszen az utolsó 100 méteren Christian Malcolm fölényesen vezetett. Lemaitre fokozatosan jött föl, és végül fantasztikus mellbedobással legyőzte a brit versenyzőt, egyetlen századmásodperccel megnyerve az Európa-bajnokságot. Malcolm elégedett volt az ezüstérmével, míg a harmadik helyre a másik francia, Martial Mbandjock jött be, öt század hátránnyal.

Fantasztikus sikert ért el 110 méteres gátfutásban Kiss Dániel, aki bronzérmet szerzett a meglehetősen frekventált számban. A győzelmet a brit Andy Turner szerezte meg, 13.28 másodperces idei legjobbjával, a második a francia Garfield Darien lett, hat százados hátránnyal, Kiss Dániel pedig Darientől öt századdal elmaradva dobta be magát harmadiknak.

Nagy versenyt hozott a férfiak 400 méteres versenye, amely az este egyik csúcspontjává vált. A győzelmet a belga Kevin Borlée szerezte meg, 45.08 másodperces eredménnyel. Borlée fantasztikus hajrát produkált, hiszen az utolsó 100 méteren tudta maga mögé utasítani ellenfeleit. Mögötte rendkívül szorosan alakult az eredmény, hiszen a második és a hetedik helyezett között csak 12 század döntött, végül a brit Bingham lett a második, honfitársa, Rooney pedig a harmadik.

A nap utolsó száma a spanyol szurkolók egyik kedvence, a férfi 1500 méter döntője volt, ahol három hazai futó is reális éremeséllyel indult. Közülük végül Arturo Casado lehetett a legboldogabb, aki szinte végig vezetve tudott még robbantani az utolsó 200 méteren, és magabiztosan nyerte meg a számot. Hatalmas hajrá zajlott az ezüstért, végül a német Carsten Schlangen lett a második, és egy másik spanyol, Manuel Olmedo jött be a harmadik helyen.

Korán kezdődött az Európa-bajnokság negyedik napjának programja, mivel péntek reggel fél 8-tól rendezték a műsor leghosszabb számát, a férfiak 50 kilométeres gyaloglóversenyét. A győzelem nagyon fölényesen lett a francia Yohann Dinizé, aki már a táv első felében több, mint egy perces előnyt épített fel az üldöző bollyal szemben, majd előnyét tovább növelte, és végül majdnem két perccel nyert. A második helyre a lengyel Grzegorz Sudol gyalogolt be, a harmadik pedig a végére nagyon elfáradó orosz Sergey Bakulin lett. Diniz megvédte négy éve Göteborgban megszerzett bajnoki címét.

A hölgyeknél hat számban avattak Európa-bajnokot pénteken, az első futószám a 400 méteres síkfutás volt. Az orosz csapat tarolt ezen a távon, hiszen a dobogó mindhárom fokára orosz atléták állhattak fel. Tatyana Firova végzett az első helyen 49.89 másodperces idővel, mögötte Kseniya Ustalova ért célba, mindössze három százados hátránnyal, míg a harmadik Antonina Krivoshapja lett, két tizeddel elmaradva Európa-bajnok honfitársától.

Nagy fölénnyel nyerte a 400 méteres gátfutás döntőjét az orosz Nataliya Antyukh, aki egy 24 éves Európa-bajnoki csúcsot adott át a múltnak 52.92 másodperces eredményével. Antyukh 9 tizedmásodperccel előzte meg a második helyre befutó Vania Stambolovát, míg a bronzérmes a brit Perri Shakes-Drayton lett. A pályafutását 400 méteres síkfutásban kezdő Antyukh karrierje legnagyobb egyéni sikerét érte el az EB győzelemmel.

A nők 800 méteres versenyében is orosz győzelem született, Mariya Savinova szerezte meg az Európa-bajnoki győzelmet. Savinova viszonylag simán lépett el a mezőnytől a táv utolsó száz méterén, és megérdemelten győzött. A második helyre nagy meglepetésre a holland Yvonne Hak jött be, míg a bronzérmet a sokáig vezető brit Jennifer Meadows szerezte meg.

A spanyol szurkolók számára a pénteki este egyik fénypontja a hölgyek 3000 méteres akadályfutása volt, ahol az egyik legnagyobb esélyes a világbajnoki címvédő Marta Dominguez volt. A tavalyi világbajnoki döntőhöz hasonlóan az orosz Yuliya Zarudneva lépett el Dominguezzel a mezőnytől, ám ezúttal az orosz futónő győzött, mivel a spanyol kicsit elrontotta az utolsó vizes akadályt, így túl nagy hátrányba került. A bronz az orosz Kharlamováé lett.

A nők rúdugró versenyét az orosz Svetlana Feofanova nyerte, magabiztos versenyzéssel, egyetlen rontott kísérlettel. Feofanova 475 centiméterrel nyerte a számot, és így 2002 után tudott ismét Európa-bajnoki aranyérmet nyerni. A dobogón rajta kívül két német atléta végzett, Silke Spiegelburg lett a második, Lisa Ryzih pedig a harmadik, egyaránt 465 centivel.

A hölgyek kalapácsvető számát némi meglepetésre nem a világcsúcstartó Anita Wlodarczyk nyerte, hiszen a lengyel majdnem öt méterrel elmaradt rekordjától, és csak a harmadik lett. A német Betty Heidler nyerte a számot, 76.38 méteres idei legjobbjával, míg az ezüstérmet az orosz Tatyana Lysenko szerezte meg. Orbán Éva 64.99-cel a 12. helyen végzett.

A világbajnoki címvédő angol Jessica Ennis nyerte a női hétpróbázók 200 méteres versenyszámát, majdnem fél másodperces előnnyel a lengyel Tyminska előtt. Ennis fölényesen volt a leggyorsabb 100 méteres gátfutásban is, ahol 13 másodperc alatti időt produkált. A brit volt a legjobb magasugrásban is, itt 189 centiméterig jutott, a szám egyéni versenyében 192 centi kellett a döntőhöz, ez is sokat elmond Ennis parádés teljesítményéről. A brit egyedül a súlylökésben talált legyőzőre a verseny első napján, itt ötödik lett, a legnagyobbat az ukrán Dobrynska lökte.Négy szám után Jessica Ennis áll az élen a hétpróbázóknál, egyelőre jó úton halad a 7000 pont körüli teljesítmény felé, amely akár új Európa-csúcs is lehet. Ennis előnye 110 pont Nataliya Dobrynska előtt, míg a német Jennifer Öser hátránya 239 pont a harmadik helyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr322188865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása