Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Hét továbbjutó az Európa Ligában

2010.12.01. 23:34 - rdani

Címkék: labdarúgás

12 mérkőzést játszottak szerdán a labdarúgó Európa Liga csoportkörének ötödik fordulójában. Pályára lépett a magyar bajnok Debrecen is, hét csapat pedig az utolsó kör eredményeitől függetlenül bejutott a legjobb 32 közé.

Az A csoportban négy kör után meglepetésre a Lech Poznan állt az élen, megelőzve a Manchester City-t és a Juventust is. Az angol csapat az utolsó Red Bull Salzburgot fogadta, és könnyedén győzött, Balotelli duplája mellett Adam Johnson is betalált, 3-0-s győzelmével pedig a City továbbjutott, és átvette a vezetést a csoportban.
Nem lesz viszont ott a legjobb 32 között az olasz óriás, a Juventus. A torinói csapat úgy utazott a Lech Poznan otthonába, hogy győznie kell (vagy legalább hat gólos döntetlent elérni) ahhoz, hogy megmaradjon a matematikai esélye a továbbjutásra. A korábban Magyarországon futballozó Rudnjevs szerzett vezetést a Lechnek, és bár Iaquinta révén az egyenlítés sikerült a hajrában a Juvénak, a győzelmet már nem tudták megszerezni az olaszok. Meglepetésre így a Lech Poznan szintén biztos továbbjutó, a csoportelsőség kérdése az utolsó körben dől el.

A B csoportban a Bayer Leverkusen egy Rosenborg elleni idegenbeli győzelemmel biztos továbbjutónak érezhette magát, és a német csapat élt is a lehetőséggel, Sidney Sam góljával 1-0-ra győzött Norvégiában, ráadásul a másik mérkőzés úgy alakult, hogy a Bayer már biztosan csoportelső.
A címvédő Atletico Madrid ellenfele az Aris Szaloniki volt, a két csapat görögországi meccsét az akkor hazai pályán játszó Aris nyerte. A görögök spanyol csapatkapitánya, Koke a vendégeknek szerzett vezetést a második percben, Forlán azonban 9 perccel később egyenlített. Sőt, további öt perc múlva már az Atleticónál volt az előny, Sergio Agüero találatával. A második félidő elején aztán Koke duplázott, majd 10 perccel a lefújás előtt a győztes gólt is megszerezte az Aris, Lazaridis volt a görögök hőse. A két csapat így azonos pontszámmal áll a csoport második és harmadik helyén, a címvédő sorsa viszont az Aris kezében van, az utolsó körben az Atleticónak több pontot kell szereznie Leverkusenben, mint amennyit az Aris szerez otthon a Rosenborg ellen.

A C jelű négyesben a Sporting Lisszabon volt olyan helyzetben, hogy egy győzelem nem csak a továbbjutást, hanem egyben a csoport első helyét is jelentette volna, ehhez a Lille csapatát kellett legyőzniük. Végül nehezen, de nyert a Sporting, Anderson Polga góljával, így a portugálok is ott lesznek a legjobb 32 között.
A Lille vereségét tökéletesen használta ki a Gent csapata, amely a brazil Wallace góljával szintén 1-0-ra verte a csoport utolsó helyére került Levszki Szófiát, és ezzel feljött a második helyre. December 16-án a Lille otthonába látogatnak a belgák, és egy döntetlennel is továbbmennének a második helyen.

A G csoportban a korábbi UEFA-kupa győztes Zenit Szentpétervár már biztos csoportelsőként fogadta az Anderlecht csapatát, előbbiben Huszti Szabolcs a 73. percben állt be csereként, utóbbiban Juhász Roland végigjátszotta a mérkőzést. Már a 12. percben megszerezte a vezetést a Zenit, Ionov góljával, majd Bukharov találatával a 65. percben már 2-0 volt az állás. Kanu ugyan a 87. percben szépített, de negyed órával beállása után Huszti Szabolcs is betalált, így 3-1-re győzött a Zenit, és továbbra is 100%-os.
A második helyért nagy csatában lévő három csapat közül az AEK Athén a Hajduk Split otthonába látogatott. Scocco góljával a görögök szereztek vezetést az 50. percben, majd 11 perccel később Manolas találatával már 0-2 volt az állás. A 84. percben aztán végleg eldőlt a három pont sorsa, Blanco növelte tovább az AEK előnyét. Hiába szépített az utolsó percekben Buljat révén a Hajduk, az AEK megnyerte a meccset, és nagyon fontos három pontot gyűjtött. A görög csapatnak egy döntetlen is elég a továbbjutáshaz, de ha ki is kap a Zenittől hazai pályán két hét múlva, bízhat abban, hogy az Anderlecht nem veri meg a Hajdukot.

A H csoportban a már továbbjutott Stuttgart a svájci Young Boys otthonába látogatott, a berniek egy győzelemmel már félig a legjobb 32 között érezhették magukat. David Degen góljával a Young Boys szerzett vezetést a szakadó hóban rendezett mérkőzésen, Pogrebnyak azonban a fordulás után egyenlített, majd Schipplock góljával a 68. percben már a VfB vezetett. A hajrában azonban megfordította a meccset a Young Boys, Sutter a 81. percben egyenlített, Mayuka egy perccel később már vezetést szerzett a svájciaknak, majd ugyanő tovább öt perccel később eldöntötte a három pont sorsát. 4-2-re győzött a Young Boys, és a másik mérkőzés számukra kedvező eredménye miatt továbbjutott, igaz, biztosan a Stuttgart lesz a csoportelső.
A másik találkozón bármelyik csapat is győzött volna, megmarad az esélye a továbbjutásra, azonban az Odense és a Getafe 1-1-es döntetlent játszott, ami mindkettejük számára a kiesést jelenti. A spanyolok álltak közelebb a győzelemhez, mivel Rios 17. percben szerzett góljával majdnem a lefújásig vezettek. A 91. percben azonban érkezett Andreasen, aki kiegyenlített, megfosztva ezzel a Getafét a továbbjutás reményétől.

Az I csoportban a továbbjutás kérdése mellett az is kérdéses volt, hogy összejön-e a Debrecennek története első európai pontszerzése. Ehhez a Metalist Kharkiv otthonában kellett volna bravúrt elérni, úgy, hogy a két csapat budapesti találkozóján 5-0-ra az ukránok nyertek. A gólnélküli első félidőt követően a 48. percben a Debrecen szerezte meg a vezetést, Czvitkovics Péter sarokkal lőtt a kapuba négy méterről. Mindössze négy percig tartott a DVSC első idegenbeli vezetése az EL-ben, Olijnyik lövése a kapufáról Bódi lábára pattant, onnan pedig a kapuba, így egyenlített a Metalist. A 88. percben aztán Olijnyik saját maga talált a kapuba, igaz, ehhez kellett a debreceni védelem és a kapus hibája is, de megint nem sikerült a bravúr, a végeredmény 2-1 lett. Ez egyben a Metalist továbbjutását is jelenti, bár ehhez kellett a másik meccs eredménye is.
A játéknap rangadóján ugyanis a Sampdoria a PSV Eindhovent fogadta, Koman Vladimir 69 percet kapott kezdőként az olaszoknál, Dzsudzsák Balázs pedig végigjátszotta a mérkőzést a holland csapatban. Az első félidő végén még úgy tűnt, hogy életben maradnak a Samp továbbjutási reményei, hiszen a 45+3. percben Pazzini góljával az olaszok szereztek vezetést. A fordulás után hat perccel Ola Toivonen egyenlített, majd a rendes játékidő utolsó percében megint a svéd csatár volt eredményes, így 2-1-re idegenben is győzött a PSV, amely így a Metalisttal együtt továbbjutott, a Sampdoria pedig biztosan kiesik.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr222487893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása