Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Olimpiai érdekességek - augusztus 20.

2008.08.20. 09:51 - VÁTA

Címkék: atlétika argentína díjugratás érdekességek angelo taylor anky van grunsven chris hoy virgilijus alekna

Valószínűleg a pekingi olimpia legidősebb aranyérmese lesz az argentin pályakerékpáros Juan Esteban Curuchet, aki párjával, Walter Fernandoval győzni tudott a pályaversenyek madison versenyszámában. A 43 esztendős kerekes már az 1984-es los angelesi olimpián is szerepelt, a mostani pedig már a hatodik olimpiája. Argentínának ez volt az első aranyérme Pekingben.

Photo 1 - Track cyclists Walter Fernando Perez (L) and Juan Esteban Curuch... AFP/Getty Images

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A világcsúcstartó Jelena Iszinbajeva nyerte a női rúdugrók versenyét. Ráadásul az Athénban világcsúccsal (491 cm) győztes orosz ugró ezúttal is megjavította a saját maga által tartott csúcsot, hiszen az 505 cm-t is átvitte. Ezzel ő lett az olimpiai atlétikai versenyek történetében mindössze a második olyan sportoló, aki kétszer egymás után tudott ugyanabban a számban világrekorddal győzni. Korábban ez csak a svéd gerelyhajító Erik Lemmingnek sikerült még 1908-ban és 1912-ben.
 
A pályakerékpárosok küzdelmeiben összesen 10 aranyérmet osztottak ki a Laoshan Velodrome-ban. A tíz aranyból hetet az angolok nyertek, akik száz év óta összességében a legsikeresebb olimpiájukat élik meg. Legutóbb 1908-ban (éppen Londonban, tehát hazai pályán) szerepeltek ilyen jól a britek. A pekingi olimpiát nehezen kezdő angolok immár tizenhat aranyéremnél járnak és ezzel Kína és az Egyesült Államok mögött a harmadik helyen állnak az éremtáblázaton. Mi lesz még Londonban?
 
A britek tizenhat aranyából eddig a legtöbbet Chris Hoy-nak köszönhetnek, aki már háromszoros olimpiai bajnok, hiszen győzött a keirinben, a csapat sprintben és tegnap a repülőversenyben is. Az elmúlt száz esztendőben egyetlen brit sportoló sem volt képes arra, hogy egy olimpián három aranyérmet szerezzen.
 
A férfiak 400 méteres gátfutó számában hármas amerikai siker született (Pekingben ez amúgy már a negyedik versenyszám, amelynek a dobogóján csak egy nemzet képviselői állnak), az olimpiai bajnok pedig Angelo Taylor lett. Taylor ezzel a 2000-es sydney-i olimpián aratott sikerét követően 8 évvel tudott ismét győzni. A 400 gátasok közül eddig erre a bravúrra csak Edwin Moses volt képes (1976, 1984).
 
A férfi 3000 méteres akadályfutás továbbra is kenyai szám. Birmin Kiprop Kipruto pekingi győzelme azt jelentette, hogy sorozatban hetedszer nyerték ezt a számot az afrikai ország futói. Ugyanez a hét olimpiás győzelmi sorozat érvényes a német díjlovagló csapatra is, amely 1984 óta megszakítás nélkül nyeri az aranyérmeket
 
Nem sikerült a triplázás a litván diszkoszvetőnek, Virgilijus Aleknának, aki a 2000-es és a 2004-es olimpián aratott sikerei után Pekingben a harmadik helyet szerezte meg. Így továbbra is az amerikai Alfred Oerter az egyetlen olyan diszkoszvető, akinek sikerült kétszer is megvédeni a címét (az amerikai ráadásul sorozatban négyszer nyerte 1956 és 1968 között a szám olimpiai bajnokságát)
 
Parádés triplázást hajtott végre a holland díjlovagló Anky Van Grunsven, aki sorozatban harmadszor győzött egyéniben az olimpián. Ilyen bravúrra korábban senki nem volt még képes, dupláznia is csak két lovasnak sikerült (Henry Saint Cyr -1952-56, Nicole Uphoff – 1988-1992) eddig. További érdekesség, hogy van Grunsven ugyanazon lóval (Salinero) nyerte meg az athéni és a pekingi olimpiát is. Ilyenre csak Nicole Uphoff volt korábban képes, aki Rembrandt nevű lovának nyergében nyerte két egyéni bajnoki címét.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr40624172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása