Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Újabb kínai arany

2008.08.11. 16:00 - varferenc

Címkék: . férfi súlyemelés

Tudtuk, hogy a házigazdák nagyon jók lesznek súlyemelésben. Férfi 62 kilogrammban az előző olimpián is aranyérmet nyertek, Shi-Csijong révén. Most újra övék lett az elsőség, Csang Hszianghsziang úgy nyert, hogy a többieknek mákszemnyi esélyük sem volt ellene. Csak zárójelben jegyzem meg, Csang a kínai válogatón 320 kilogrammot emelt, amellyel kivívta az indulás jogát. Érdekes, hogy az idei Japánban rendezett Ázsia bajnokságon világcsúcsot emelő (326 kg) Csang Jie nem tudott bekerülni a csapatba. De nem láttuk a 2005/2006-os világbajnok Csiu Le-t, vagy a tavalyi világelsőt Jang Fan-t sem.

S most, hogy már tudjuk a végeredményt, nyugodtan mondhatjuk, hogy nem is hiányoztak. Csang Hszianghsziang (143,176, 319kg) ugyanis tönkreverte a mezőnyt. A második helyezett kolumbiai Diego Salazart 14, a harmadik indonéz Tryatnót 21 kg-mal utasította maga mögé. S a végén volt még egy biztató kísérlete 184 kilogrammon, amelyet ha kilök, új összetett világcsúcsot ér el. Ez most elmaradt, de aligha bánja. Sydneyben még 56 kg-ban szerzett bronzérmet, most viszont 62 kg-ban nyert.

Photo 1 - Zhang Xiangxiang of China lifts 169kg in the men's 62kg Grou... Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Méghozzá számára meglehetősen könnyű versenyben. Óriási meglepetésre ugyanis kiesett az észak-koreai Im Jong Szu, a tavalyi vb ezüstérmes, és a szintén esélyes dél-koreai Dzsi Hunmin. De nemcsak ők rontottak, hanem az azeri Haszanov, a kolumbiai Figueroa és a türkmén Bazarbajev is - pedig utóbbinak ez már a harmadik olimpiája volt, elvileg nagy tapasztalattal rendelkező emelő.

Ebben a súlycsoportban (harmatsúlyban) korábban olyan klasszisok nyertek, mint az iráni Mohammed Nassziri, Földi Imre, vagy a bolgár Norair Nurikjan. Los Angelesben azonban már kínai emelő (Wu Shude) nyert, Atlantában Tang Ningsheng, Athénban pedig Shi Csijong győzött. Csang Hszianghsziang pedig már a negyedik kínai aranyérmes ebben a kategóriában.

Az eredmények önmagukért beszélnek.

Más. Ma kaptuk az értesítést, hogy a kazah Anatolij Hrapatij, a szöuli olimpia aranyérmese, ötszörös világbajnok (1990-ben a budapesti vb-n is első lett a 90 kg-mos kategóriában) autóbalesetben életét vesztette. Miközben tehát a világ csodálattal figyeli a jelenlegi kínai és más klasszisok eredményeit, emlékeznie kell az egykori bajnokokra is.

Ezek mellett már szinte eltörpül a hír, mely szerint John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) javasolni fogja a szerinte doppinggal leginkább megfertőzött sportágak, az országúti kerékpározás és a súlyemelés törlését az olimpiai programból.

Nos, meglehet, hogy Fahey úr valóban beterjeszti majd javaslatát a NOB vezetőinek. Azon azonban mindenki nagyon csodálkozna, ha ezt el is fogadnák. Úgyhogy egyelőre nincs más dolgunk, mint tovább figyelni a versenyeket, és csodálni a legjobbakat. És persze szurkolni, hogy most már tényleg ne legyen több doppingeset. Mert van némi alapja a WADA álláspontjának. Az olimpia előtt lebukott a teljes bolgár és görög súlyemelő válogatott, és az indiaiak is kénytelenek voltak visszaléptetni egyetlen versenyzőjüket.

S ez csak a legutóbbi idők termése.

De, hogy megmaradjunk a hitünk és lelkesedésünk leírom, hogy 2004-ben 325 kg kellett a győzelemhez, idén viszont 319 kg is elég volt. Ez sem kevés, sőt, de legalább reménykedhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr86610883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása