Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Olimpiai érdekességek - augusztus 10.

2008.08.10. 22:56 - VÁTA

Címkék: torres érdekességek phelps férfi súlyemelés

Minden idők leghosszabb nevű olimpiai győztesét avatták a női súlyemelők 53 kg-os súlycsoportjában, ahol a thaiföldi Prapawadee Jaroenrattanatarakoon a végső győztes. Lehet otthon gyakorolni nevének kiejtését…

A 400 méteres vegyes úszásban aratott győzelmével Michael Phelps a hetedik olimpiai bajnoki címét szerezte. Ezzel olyan klasszisokat ért utol az aranyérmek számát tekintve az olimpiai eredményességi rangsorban, mint a tornász klasszisok Nyikolaj Andrianov, Borisz Sahlin, Vera Caslavska, Viktor Csukarin, vagy a legeredményesebb magyar sportoló, a vívó Gerevich Aladár.
 
Az úszó Dara Torres az amerikai női 4x100-as gyorsváltóval szerzett ezüstérmével az egyetlen olyan úszó lett, aki öt olimpián is tudott érmet szerezni. A most 41 esztendős Torres már az 1984-es (!) olimpián aranyérmes volt, szintén ebben a versenyszámban.
 
A női íjászat csapatversenye az 1988-as szöuli olimpián került fel a programba. Azóta most rendezték meg hatodszor a számot és hatodszor is koreai győzelem született. Míg Athénban egyetlen körrel tudott csak nyerni Dél-Korea a kínaiak ellen, addig a mai döntőben magabiztos, kilenc körös előnnyel nyert a címvédő együttes. Ugyanilyen versenyszám lehet a még női négypárevezősök küzdelme is, melyet 1988 óta csak német (korábban NDK) hajóegység nyert meg. Ennek a számnak a döntőjét jövő vasárnap rendezik.
 
A női kerékpárosok országúti mezőnyversenyében hetedik (!) olimpiáján szerepelt Jeannie Longo-Ciprelli, aki még 49 évesen is alig 33 másodperccel maradt le a győztes brit Nicole Cook mögött és ezzel a 24. helyen végzett. Longon kívül még egy női versenyző van a pekingi olimpián, aki hetedik olimpiáján áll rajthoz: az olasz kajakos, Josefa Idem.
 
Minden idők legfiatalabb férfi súlyemelő olimpiai bajnoka lett a kínai Lonk Csink-Csuan, aki a férfi súlyemelők 56 kg-os küzdelmeiben Halil Mutlu olimpiai triplázása után az első győztese a súlycsoportnak. Az ebben a kategóriában ezüstérmes vietnami Hoang Anh Tuan országa történetének legeredményesebb olimpikonja lett, hiszen korábban Vietnamnak egy bronzérem (2000-taekwondo) volt a legjobb szereplése az ötkarikás játékokon.
 
A női cselgáncsozók 52 kg-os súlycsoportjának küzdelemiben a győztes kínai Xian Dongmei első kínai dzsúdósként tudott címet védeni, ráadásul úgy, hogy tavaly gyermeke született.
 
A női tornász versenyeken ma bemutatkozó Oksana Chusovitina immár a harmadik ország színeiben versenyez, hiszen 1992-ben az Egyesített Csapattal, 1996-2000 között és 2004-ben Üzbegisztán színeiben, most pedig már a német csapattal vesz részt az olimpián.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr25609913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása