Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Kategória-rendszer - pályakerékpár

2008.09.07. 13:30 - RáK

Címkék: pályakerékpár kategoriarendszer

A kerékpárosok parasportjában 11 különböző kategória létezik, mejünk ezeken most végig, hisz nem biztos, hogy mindenki tisztában van, ki miért kerül egyik avagy másik alcsoportba. 

- Vakok kategóriája, amikor is egy tandem-kerékpáron a paralimpikon ül a hátsó helyen, és egy segítő teker elől.

- Az alsó végtag sérüléssel rendelkezők 4 különböző kategóriában versenyezhetnek, minél alacsonyabb az LC mozaikszó (Locomotor Disabilities) melletti szám, annál épebb a versenyző teste.

Az LC 1-es csoportban versenyzők vagy egyáltalán nem sérültek a mozgásszervek, vagy kisebb lábsérüléssel élnek együtt a sporotlók.

Az LC-2-es kategóriában csak az egyik láb sérült, de képesek a kerékpár meghajtására az egészséges lábukkal. Lábprotézis használható, de nem kötelező.

Az LC-3-as besorolású olimpikonok azok, akiknél az egyik alsó lábszár hiányzik. Általában egy lábbal hajtanak ebben a kategóriában.

AZ LC-4-es diszciplína azon sportolókat foglalja magába, akiknek nagyon komoly végtaghiányaik vannak. Többnyire mindkét láb térd alatt amputált. Művégtaggal tekernek - mint ahogy Pistorius fut.

- A Cerebral Palsy a következő kategória angol megfelelője, CP rövidítéssel. Magyarul ez annyit tesz, hogy a versenyzők értelmi fogyatékkal élnek. Itt divíziókra vannak osztva a sportolók, meghatározva hogy mely értelmiszintek, mely divízióba sorolják az embert. Legmagasabb szám itt a legkevésbé jelentős értelmi fogyatékot jelenti.

CP division 4: a legkevésbé sérültek kategóriája, a CP8&7 alkategóriába soroltak versenyezhetnek itt. Ők rendes kerékpárral hajtanak.

CP division 3&2: Az ide besorolt versenyzők maguk dönthetik el, hogy a 3-as Diviziót (CP6-5 alketegória) választva hagyományos kerékpárral, vagy a 2-es divíziót (CP6-5 alkategória itt is) választva triciklikkel, vagyis háromkerekű beringákkal kívánnak versenyezni.

CP division 1: a CP 4-1 alkategória versenyzőit magába foglaló csoportosulásban azok versenyezhetnek tricikliken, akik a legsúlyosabb értelmi fogyatékkal élnek.

- Kéz-kerékpározás. Ez az utolsó, kilencedik kategória az olimpián, szintén 3 al-divízióval. Olyan sportolók kerülhetnek be ide, akik vagy kerekesszékben élik életüket, vagy pedig súlyos alsóvégtagi sérülésük miatt nem tudnak sem hagyományos kerékpárt használni, sem triciklit.

HC division A: legsúlyosabb sérültek osztálya. Sem a törzs, sem az alsó végtag funkciók nem léteznek, ráadásul még egyéb súlyos hátrányokkal is bírnak.

HC division B: Az alsó végtagok nem "használhatóak" és a törzs-funkciók sem tökéletesek.

HC division C: Olyan sportolók kerülhetnek ide, akik vagy "csupán" alsó végtag-bénulással élnek, vagy csupán hiányosak alsó végtagjaik, de egyéb sérüléseik miatt nem képesek hagyományos kerékpár vagy tricikli használatára

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr57652199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása