Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Olimpiai érdekességek - augusztus 14.

2008.08.14. 20:45 - VÁTA

Címkék: érdekességek íjászat kard hoogenband

A japán Koszuke Kitadzsima győzelmét hozta a férfi 200 méteres mellúszás is. Kitadzsima az athéni duplázása után most Pekingben is megnyerte mindkét mellúszó számot, így amolyan dupla-duplát ért el, vagyis két egymást követő olimpián nyert meg egy adott úszásnem két ugyanazon számát. Erre korábban nagyon kevesen voltak csak képesek. Íme azon úszók listja, akik korábban ugyanezt a bravúrra vitték véghez:
 
Alekszander Popov    1992-1996      50 m gyors, 100m gyors
Darnyi Tamás           1988-1992       200 m vegyes, 400m vegyes
Roland Matthes         1968-1972      100m hát, 200m hát
Jana Klocskova         2000-2004       200 és 400m vegyes
 

A holland Pieter van den Hoogenband is rekorddöntésre készült az úszóknál. Korábban a férfiak úszóknál senki nem volt még arra képes, hogy egyazon versenyszámban három egymást követő olimpián is győzzön. A nőknél is amúgy csak Dawn Fraser (100 gyors)és Egerszegi Krisztina (200 hát) volt eddig képes erre. A holland győzött Sydneyben és Athénban is 100 gyorson, de a pekingi fináléban végül be kellett érnie az ötödik hellyel. A verseny után már a visszavonulását is bejelentő Hoogenband így is rekordot írt, hiszen az amerikai Matt Biondi után ő is képes volt arra, hogy rekordot jelentő négy olimpián is döntőt ússzon 100 gyorson.
 
Mongólia már nagyon megérdemelte az aranyat. Az ázsiai ország 1968 óta gyűjtögeti az érmeket az olimpiákon. Lövészet, súlyemelés, cselgáncs, ökölvívás. Csupa olyan sport, ahol már született mongol érem. Arany azonban még egy sem. Az eddigi hat ezüst- és tíz bronzérem mellé azonban a mai napon megszerezték végre az aranyérmet, méghozzá a férfi cselgáncsozók 100kg-os súlycsoportjában Tuvshinbayar Naidan révén.
 
A női kardvívók első alkalommal küzdhettek csapatverseny keretein belül is az olimpián. Az már most szinte biztos, hogy a vívóversenyeik legdrámaibb versenyét produkálták a hölgyek. Kezdődött ott, hogy az ukrán csapat az elődöntőben legyőzte azt az Egyesült Államokat, amely az egyéni verseny első három helyezettjét adta. A csoda pedig folytatódott a döntőben is, ahol az ukránok a hatezer hazai szurkoló által támogatott Kínával vívtak. Az eleje rémálom. Hat-nyolc tusos kínai előny, sőt volt tíz is a különbség. Az ukránok azonban nem adták fel, feljöttek innen is és 44-44 után ha nehezen is, de végül a döntő tust is bevitték és az olimpia legdrámaibb fordításával megnyerték az aranyérmet. Mi is átéltünk ilyet anno 1988-ban a férfi kardcsapatnál, amely 4-8-as hátrányról nyert a döntőben a szovjetek ellen. Valami hasonló huszáros hajrá jó lenne most is a vívó csapatküzdelmek során…
 
A nap legnagyobb meglepetése a kínai íjásznő, Zhang Juan-Juan nevéhez fűződik, aki legyőzte a verhetetlennek hitt koreaiakat. Ráadásul nem is akármilyen módon, hiszen a selejtezőben csak 27-ként záró kínai a nyolc közé jutásért a világbajnoki harmadik orosz Erdinievát verte magabiztosan. Aztán a negyeddöntőben a harmadik számú koreait, Joo Hyun-Yong-ot, az elődöntőben a selejtezőben másodiként záró koreait, Yun-Ok-Hee-t is legyőzve jutott döntőbe. A csoda aztán a fináléban teljesedett ki, ahol a selejtezősorozatot olimpiai csúccsal nyerő, a 64-es főtáblát egyes kiemelési számmal kezdő, egyben olimpiai címvédő Park Sung-Hyun ellen is nyert 110-109 arányban. A női íjászat küzdelemit 1984 óta minden olimpián koreai íjász nyerte, gyakran úgy, hogy a dobogón is csak honfitársai álltak. Most megtört a jég és itt is Kínai a "jégtörő"

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr92616278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EurosportImádó 2008.08.15. 03:15:19

HEllo! Én már fenn vagyok és várom az úszás döntőket:)
A mai napra jó munkát kivánok nektek!
NAgyon jók vagytok csak titeket nézlek mint mindig:)
süti beállítások módosítása