Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

A legenda

2008.09.08. 14:40 - P.D.R.

Címkék: úszás vereczkei zsolt

Ezzel a címmel közölt cikket az athéni paralimpiai falu hivatalos lapja Vereczkei Zsoltról 2004-ben, azóta ráragadt a jelző az úszócsapaton belül. És a legenda tovább él. Sőt virul. Már az is csodaszámba ment, hogy 2004-ben felállt a dobogó harmadik fokára Kovács Ervin mögött, most azonban legyőzte csapattársát és éremért folyó harcban, de ami a legfontosabb, klasszis teljesítménnyel csapott célba 50 háton.

Vereczkei Zsolt annak a Pass Ferencnek a tanítványa, akit az úszóközvetítésről Hosszú Katinka edzőjeként megismerhettünk. Ebből tán nem nehéz rájönni, Baján készül a 31. életévét taposó versenyző. 1991-ben debütált a barcelonai Európa bajnokságon, ahol ezüstéremig jutott. 16 évesen élete első paralimpiáján diadalmaskodott és 2001-ig mindössze egyszer sikerült legyőzni őt, 1999-ben Braunschweigben szintén egy kontinensviadalon. A majdnem 10 évig tartó veretlenségi sorozatban 3 paralimpiai arany, világ- és Európa-bajnoki cím, na és persze a Sydneyben úszott csodás világcsúcs szerepel az eredményei között.

2000-ben a XI. Paralimpián legendához méltó diadalt aratott, az ausztrál publikum felállva ünnepelte a hajszálhíján megszerzett aranyérmet.

Ezután döntött úgy Kovács Ervin, hogy szerencsét próbál ezen a távon is, így a barátok  egyszerre riválisokká váltak a medencében. Amióta Ervin úszik 50 háton, Zsoltinak nem sikerült őt megvernie, így Athénban a háromszoros bajnoknak a bronzéremmel kellett beérnie csapattársa mögött. Egy pillanatig sem volt csalódott. A futam utáni nyilatkozatában kiemelte, teljesen mindegy volt melyikük áll a dobogó második vagy harmadik fokára, a lényeg, hogy két magyar zászló emelkedjen a magasba.

Ugyanezzel a céllal érkeztek Pekingbe is. A verseny előtt azonban már egyértelmű volt, a kínai ellenfél verhetetlen és a brazil fiú is hatalmasat fejlődött az elmúlt években, így kettőjük között dőlhet el az érem sorsa. Délelőtt még Ervin bizonyult gyorsabbnak, azonban a Legenda taktikázott és óriási formát mutatva élete legjobb idejével felért a dobogó 3. fokára.

Három arany és két ezüstérem az öt paralimpia termése. Hogy lesz-e folytatása a sikersorozatnak, az még kérdéses, de Vereczkei Zsolt eddig teljesítményével is nagyon sokat tett az úszósport népszerűsítéséért.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr25653909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása