Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Kategória-rendszer - atlétika

2008.09.07. 21:07 - RáK

Címkék: atlétika kategoriarendszer

Kicsit furcsa lesz ez így nekem, hiszen amíg nem néztem utána én sem tudtam semmi konkrétumot a dologról, lévén sem a "Pálya&Mező" sportág nem sajátom, sem a parasportok nem a specialitásaim.

Azonban az Eurosport élőben fogja közvetíteni a pekingi Paralimpia atlétika versenyeinek jelentős részét, így talán kedves nézőink is jobban átlátják majd a kategória-rendszerét ezen sportágnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A T betű a futószámokat jelenti, míg az F betű a különböző ügyességi versenyszámokat takarja. Az utánuk következő szám sorolja be az atlétákat, méghozzá a következő kritériumoknak megfelelően:

(a) A 11, 12 és 13-as kategória: vak és gyengénlátók

(b) A 32-38-ig tartó kategóriák:  központi idegrendszer sérültek, ezen belül 32-34-ig kerekesszékesek, 35-38ig a járni tudók

(c) A 40-46-ig terjedő számokkal jelölt kategóriák: amputált versenyzők, illetve egyéb fogyatékkal élők (pl. törpék)

(d) Az 51-58 közötti kategóriák: kerekesszékes sportolók, akik gerincsérülés vagy amputáció miatt kerültek székbe.

A parasportban az atlétika egyik érdekessége, hogy elnevezésre ugyanazok a számok szerepelnek, mint az olimpián, látványban és kivitelezésben mégis sok az eltérés. A futószámokban például speciális segédeszközöket használnak a versenyzők (pl: művégtag, vagy direkt atlétika pályára fejlesztett kerekesszék), a dobásokat sok esetben ülve végzik, a  vak sportolók pedig egy segítővel  összekötve futnak, amely hatalmas koncentrációt és összeszokottságot igényel.

Lássuk az atlátikai számok listáját:

Kategória Férfi Női
Futószámok 100m 100m
  200m 200m
  400m 400m
  800m  
  1500m 1500m
  5000&10000m 5000m
  4x100m-es váltó 4x100m-es váltó
  4x400m-es váltó  
Ugrószámok Magasugrás Magasugrás
  Távolugrás Távolugrás
  Hármasugrás  
Dobószámok Súlylökés Súlylökés
  Diszkoszvetés Diszkoszvetés
  Gerelyhajítás Gerelyhajítás
  Buzogányhajítás  
Összetett verseny Tízpróba Tízpróba
Utcai futószám Maraton Maraton

 

Érdekesség lehet, hogy a nőknél nincs 800 méteres síkfutás, van viszont 5000, no meg az is, hogy tízpróba van mind a két nem számára. A buzogányhajítás pedig igazi csemegének ígérkezik, amit majd szeptember 15-én rendeznek.

További érdekességekkel várjuk holnap 11 órától az Eurosporton atlétika közvetítéssel!

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr5652896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schiller-Kertész Judit 2008.09.08. 13:59:48

Szeretnék néhány kiegészítést fűzni a hétfői paralimpiai közvetítéshez. Magyarországon vannak mozgáskorlátozott atléták. 6-8 egyesületben foglalkoznak velük. A legeredményesebb a váci Reménység SE színeiben versenyző dobóatléta Kanyó Zsolt. Ő F55 kategóriában súlylökésben és gerelyhajításban versenyez. 2007-ben 10. volt a világranglistán.
Athénban és az előtte lévő paralimpiákon a kerekesszékes maratonista futónő Dóra Krisztina képviselte hazánkat.
Dobószámoknál a szék magassága a biztos támpont - max. 70 cm magas lehet (ülőmagasság). Mindenkinek saját dobószéke van amit rögzítenek "spaníferekkel".
Amikor két kategóriát összevonnak akkor az ún. pont szisztéma alapján hasonlítják össze az eredményüket!
Üdvözlettel: Schiller-Kertész Judit MPB atlétika szakág vezetőedzője

orsoly 2008.09.10. 13:29:02

A futószámoknál, akik kerekesszékkel indulnak, mivel hajták a szerkezetet? Láttam, hogy van valami fekete a kezükben, csak nem jöttem rá, hogy mi az.

Robi · http://kerekeskosar.hu 2008.09.13. 12:42:46

orsoly:
Az tulajdonképpen hasonló mint egy bokszkesztyű. Az atléták azt is mondják, hogy ütik a hajtókarikát, mert ráfogni nem is volna idő.
A kanyarodás pedig egy előre ívre állított kormánnyal történik, amit a kellő helyen be- illetve kiütnek. Pont emiatt történt a női 5000m-en a baleset, mert az ív után elfelejtette egyenesbe ütni a kormányt a svájci lány.
süti beállítások módosítása