Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Olimpiai érdekességek - augusztus 17.

2008.08.17. 21:25 - VÁTA

Címkék: atlétika úszás kerékpár eredmények érdekességek tenisz női kard michael phelps műugrás mincza ildikó guo jingjing rebecca romero

A pekingi olimpián megszületett az első „magyar” aranyérem, amely az evezős Francia Zsuzsanna nevéhez fűződik. A szegedi születés evezős amerikai színekben versenyezve (Susan Francia néven) a női nyolcasok küzdelmében, evezésben szerzett olimpiai bajnoki címet.

Már biztosan nem jön létre az olimpián a Valkay-Valkay testvérpárharc, hiszen a női vízilabda torna egyenes kieséses szakaszában az olasz válogatott (itt játszik Valkay Erzsébet) hosszabbítás és büntetődobások után kikapott Hollandiától. Az elődöntőben így majd a mieink (nálunk játszik Valkay Ágnes) ellenfele az a Hollandia lesz, amely csapatot a csoportmérkőzések során egyszer már legyőztünk (11-9).

Tunézia történetének második olimpiai bajnoki címét gyűjtötte be az úszó Oussama Mellouli, aki az 1500 méteres gyorsúszásban legyőzte a sorozatban harmadik győzelmére készülő ausztrál Grant Hackett-et. Az ország első olimpiai aranyérmét éppen negyven éve az 5000 méteres síkfutásban Mohamed Gammoudi nyerte, Mellouli a második tunéziai bajnok.

A legeredményesebb magyar olimpiai sportágnak számító vívók sajnos nem szerepeltek igazán jól a pekingi olimpián. Utoljára 108 éve, az 1900-as párizsi olimpián gyűjtöttünk a vívóknál ennél kevesebb pontot, akkor egy negyedik és egy ötödik helyet szereztünk két kardozónknak, Gregurich Amonnak és Iványi Gyulának köszönhetően. Azóta szinte minden olimpián szereztünk aranyérmet, most Pekingben Mincza-Nébald Ildikó révén az érmeket tekintve egy bronzéremmel zártuk az olimpia vívó versenyeit.

A pekingi olimpián bemutatkozott ma az első magyar női birkózó, Sastin Marianna, aki azonban egy vereséggel hamar búcsúzott is a versenyektől. A 2004-ben az olimpiai programba került női birkózásban ő volt az első magyar, aki olimpiai részvételi lehetőséget szerzett eddig.

A napi érdekességeket taglaló sorozatunkban megkerülhetetlen az amerikai úszó, Michael Phelps, aki ma hajnalban tagja volt a 4x100-as amerikai vegyes váltónak is, amely –természetesen – győzött is, így Michael Phelps minden idők legeredményesebb olimpikonja lett. Soha senki nem nyert még egy olimpián nyolc aranyérmet és az eddig megszerzett 14 (Athén-6, Peking-8) aranyérme is messze-messze rekordnak minősül.

A női teniszezők versenyében Jelena Gyementyeva győzött, megelőzve honfitársait, Dinara Szafinát és Vera Zvonarevát. A teniszezőknél az 1908-as londoni olimpia óta nem volt ilyenre példa, hogy egy nemzetbeliek foglalják el a dobogó mindhárom fokát. Akkor, pontosan száz éve ez a házigazda angoloknak sikerült. A pekingi olimpián ez már a harmadik „triplázás”, hiszen a női kardvívók egyéni versenyében hármas amerikai siker született. Hasonló triplázást produkáltak ma délután a jamaikai női sprinterek is, akik csak azért nem vitték el az első három helyet, mert a második helyen holtverseny alakult ki, de az élen így is három jamaikai futó zárt. A végeredmény: 1. Shelly-Ann Fraser, 2. Sherone Simpson, 2. Kerron Stewart

A műugróknál a mai napon a 3 méteres versenyszámban megszerezte negyedik olimpiai bajnoki címét Guo JingJing, aki ezzel a műugró aranyérmeket tekintve beérte a korábbi négyszeres győzteseket (Fu MingXia-Kína, Greg Louganis – USA és Patricia McCormick – USA). Az összesített érmek számát (hat – ebből 4 arany és 2 ezüst) tekintve pedig Guo JingJing minden idők legeredményesebb műugrójává vált.

A vitorlázóknál a brit Ben Ainslie a mára halasztott éremfutamon végül meg tudta ismételten szerezni a győzelmet, Athén után másodszor lett a finn dingi hajóosztály legjobbja. Mivel Ainslie a sydney-i olimpián is győzött a laser hajóosztályban, így már háromszoros olimpiai bajnoknak vallhatja magát, ami korábban egyetlen brit vitorlázónak sem sikerült.

A nap másik hőse a briteknél egyértelműen a kerékpáros Rebecca Romero volt, aki a 2004-es olimpián még evezésben volt ezüstérmes, míg most Pekingben kerékpározásban, az egyéni üldözőversenyben már olimpiai bajnoki címet szerzett. A 2005-ben még evezésben világbajnok Romero egy sérülés miatt döntött úgy, hogy abbahagyja az evezést és kerékpárosként folytatja pályafutását. Jól tette, hiszen ő lett az első olyan brit sportoló, aki két különböző sportágban szerzett olimpiai érmet (a férfiaknál Paul Radmilovic volt erre képes még a századelőn, aki úszásban és vízilabdázásban is olimpiai bajnok volt). A briteknek amúgy jó napjuk volt vasárnap, hiszen 1908 óta nem alakult ennyire sikeresen számukra egy versenynap. Az olimpia kilencedik napján a mérlegük négy arany-, három ezüst- és egy bronzérem. Ezzel a mérleggel mi is kiegyeznénk. Mondjuk a pekingi olimpia kajak-kenu döntőin…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr31620346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bery · http://www.facebook.com/berkes.peter 2008.08.18. 18:49:35

Hiába a sirám, hogy a költségvetés kiadási főösszegének 0,2%-átköltjük sportra. Nem tudunk versenyezni. Ellentétben Phelps-sel, az amerikai úszófenoménnal.

Írtam is róla egy posztot:

www.hellorepublic.com/2008/08/18/micheal-phelps/
süti beállítások módosítása