Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Hét aranyérmet osztottak az evezősöknél

2008.08.16. 12:15 - VÁTA

Címkék: evezés

A hétvégén összesen 14 aranyérmet osztanak ki evezésben a Sunyi Evezős Központban. A szombaton lebonyolított hét fináléban összesen hat ország versenyzői szereztek aranyérmet. A meglepetések már az első számban elkezdődtek.

A női egypárevezősben a három éve veretlen fehérorosz Ekaterina Karsten győzelmét várta minden szakértő. A korábbi kétszeres olimpiai bajnok azonban nem tudott olyan formát mutatni, amit eddig idén is láttunk tőle, a bolgár Rumjana Nejkova és az amerikai Michelle Guerette is megelőzte őt. A bolgár küldöttség első pekingi olimpiai bajnoki címét szerezte Nejkova, aki az athéni bronz- és a Sydney-ben szerzett ezüstérem után végre győzött. A két gyermekes édesanya az olimpia után várható befejezi majd sikerekkel teli pályafutását.

A férfi egypárevezősök versenye is izgalmas futamot hozott. A háromszoros világbajnok (2005,2006,2007) új-zélandi Mahe Drysdale a gyengébb rajt után 1000 méternél az élre állt és több mint egy hajóhossz előnnyel vezetett is. A végén azonban a címvédő Olaf Tufte és a cseh Ondej Synek is nagy hajrát vágott le. Drysdale-t mindketten megelőzték, aki így bronzérmes lett. Synek azonban már nem tudta megelőzni az 32 esztendős Olaf Tuftét, aki ezzel megvédte athéni bajnoki címét.

A női kormányos nélküli kettesek versenyében is címvédést láthatott a publikum. Az athéni olimpia óta nagyrészt külön versenyző román Georgeta Andrunache és Viorica Susanu párosa az utolsó hónapokra ismét összeállt és meg is nyerte a versenyt. A második helyre a kínaiak egyik nagy éremesélyese, az idén két Világ Kupát is nyerő Wu Yuo és Gao Yulan párosa érkezett be, míg a harmadik helyen a világbajnoki címvédő fehérorosz Julia Bichik és Natalia Helakh ért célba.

A férfi kormányos nélküli kettesek versenyében abszolút érvényesült a papírforma, hiszen a legutóbbi két világbajnokságon is győztes ausztál páros, Drew Ginn és Duncan Free magabiztosan szerezte meg az olimpiai bajnoki címét. Leginkább a kanadaiak (David Calder és Scott Frandsen) tudták szorongatni az ausztrálokat, akik végül a második helyet szerezték meg. A harmadik hely az új-zélandi Nathan Twaddle, George Bridgewater kettősé lett.

A női kétpárevezősök versenye hozta a legszorosabb befutót a mai napon, ahol a végig vezető német páros (Annekatrin Thiele, Christiane Huth) az utolsó tíz méteren veszítette el az olimpiát. Legyőzőjük egy új-zélandi ikerpár, a címvédő Georgina és Caroline Evers-Swindell volt, akik az utóbbi időben sérüléssel és formahanyatlással is küzdöttek, de a legfontosabb versenyre összeszedték magukat. A harmadik helyen a világbajnok bronzérmes angolok, Elise Laverick és Anna Bebington érkeztek a célba.

A férfiak kétpárevezős versenyében rajt-cél győzelmet aratott az ausztrál David Crashay és Scott Brennan párosa, akik a táv végén így olimpiai bajnoki győzelmet ünnepelhettek. Az észtek (Tonu Endrekson, Juri Jaanson) hatalmas hajrával jöttek fel a második helyre, megelőzve a britek párosát, Matthew Wellst és Stephen Rowbothamot.

A nap utolsó döntőjében, a férfiak kormányos nélküli négyesében Nagy-Britannia is megszerezte első pekingi evezős győzelmét. A Tom James, Steve Williams, Pete Reed, Andrew Triggs Hodge összeállítású négyes kétszeres világbajnokként és nagy esélyesként várta a 2000 métert. A versenyen 1800 méterig vezető ausztrálokat végül meg tudták előzni a britek, a harmadik helyet pedig Franciaország szerezte meg.

A brit evezős sport mai aranyérmével folytatta nagyszerű sorozatát, hiszen sorozatban a hetedik ötkarikás játékokról érkeznek haza férfi evezőseik arannyal. Hét döntő pedig még hátravan az olimpiai programból, így vasárnap lehet folytatni az éremszerzést. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr99618469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása