Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Egy nagy csapat keserű búcsúja: ötödikek a párbajtőröző fiúk

2008.08.15. 10:40 - rdani

Címkék: párbajtőr vívás

Ami már történelem: Kulcsár Krisztián és Kovács Iván 1991-ben, vagyis 17 évvel ezelőtt indult először világbajnokságon, utóbbi fel is állt a dobogó harmadik fokára. Egy évvel később tagjai voltak az olimpiai ezüstérmes csapatnak, majd később Imre Gézával és Fekete Attilával kiegészülve 1998-ban Európa- és világbajnokok lettek.

Aztán jött a hidegzuhany 1999-ben, a csapat nem tudott bekerülni a legjobb nyolc közé, így Sidney-ben nem indulhattak el ebben a felállásban. Fekete Attila és Kovács Iván kvalifikálták magukat egyéniben, és a töröző Marsi Márkkal kiegészülve végül hetedikek lettek. A mélyből csak felfelé vezet az út, egészen a világbajnoki dobogó legfelső fokáig, ugyanis 2001-ben újra nyert a nagy csapat.

Közben a kétszeres egyéni junior világbajnok Boczkó Gábor felnőtt, és már háromszoros egyéni Európa-bajnok volt, amikor világbajnokságnak még mindig a közelében sem járhatott. Ahhoz, hogy megbontsák a nagy csapatot, egészen a világranglista éléig kellett menetelnie, így 26 évesen 2003-ban végre ő is elindulhatott. Hát nem onnan őrzi a legszebb emlékeket, mert a csapat 13. lett, ő maga pedig nem jutott be a legjobb 32 közé sem.

Ehhez azért tudni kell, hogy mind az öten kimehettek, egyikük csak egyéniben indult, egyikük pedig csak csapatban. Ez az ötlet zseniális volt, hiszen egy világbajnok csapat tagot nem lehet itthon hagyni, de a világranglista vezetőjét sem. A gond csak a szerepekkel volt. Az a Kulcsár Krisztián, aki inkább erős csapatember volt, csak egyéniben indulhatott, míg Kovács Iván, aki mindig is a csapat fejező embere volt, csak egyéniben. Fekete Attilának kellett így fejeznie, aki előtte még soha nem vívott ebben a szerepben, és mint utólag kiderült nem is passzolt hozzá. Szegénynek ez a hibája, ami azért valjuk be nem egészen csak az övé, hiszen az is hibás, aki őt tette meg fejezőnek, a csapatból való kiesését jelentette. Az olimpián tehát Kulcsár-Imre-Kovács-Boczkó indulhatott, és csak a franciák tudták őket megállítani a döntőben.

Athén után Kulcsár Krisztián abbahagyta, az elkövetkezendő világversenyeken így újra Fekete Attila kapta meg a bizalmat, de a csapat 2005-ben és 2006-ban is lecsúszott a világbajnoki dobogóról. Közben Kulcsár újra kezdte, kijutott a tavalyi világbajnokságra, ahol hatalmas meglepetésre megnyerte az egyénit, a csapat végre újra dobogós lett, bronzérmes, így egyértelmű volt, hogy megszületett a pekingi csapat. Fekete Attila abbahagyta, a többiek viszont elkezdtek nagy gőzzel készülni az olimpiára, ahol a csapat négy tagja közül ketten biztosan utoljára léptek pástra.

Nem, hogy a döntőbe, de még a legjobb négy közé sem jutottak be, így éremért nem is vívhattak már az olimpián. Kovács Iván 38, Kulcsár Krisztián pedig 37 éves, nekik minden bizonnyal ez volt az utolsó szereplésük. Imre Géza 34 éves, neki még bele férhet London, a 31 éves Boczkó Gábornak viszont biztosan. Ez persze kevés vigasz, mert még az is lehet, hogy négy év múlva nem rendeznek férfi párbajtőr csapat versenyt a játékokon.

Senki sem ilyen búcsút álmodott nekik, nem is ilyet érdemeltek, de sajnos így sikerült. A toronymagasan a döntőre esélyes párbajtőr csapat végül csak az ötödik lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr61616932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása