Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Elképesztő emelések

2008.08.15. 19:22 - varferenc

Címkék: férfi súlyemelés andrej ribaku lu jong

A 85 kg-os Lu Jong megszerezte a kínaiak nyolcadik aranyérmét súlyemelésben. Pontosabban a 84,41kg-os Lu. Ennek azért van jelentősége, mert Andrej Ribaku pontosan ugyan annyit emelt mint Lu. 394 kg-ot, amely új összetett világcsúcs. Ribaku azonban  28 dkg-al nehezebb volt Lunál, így a fehérorosz versenyző Athén után megint ezüstérmes lett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy magyar példát mondják, Földi Imre lett így olimpiai ezüstérmes Mexikóban, ahol az iráni Nassziri testsúlykülönbséggel győzte le őt. Szerencsére Földi Imre - aki egyáltalán nem mellesleg a nemzet sportolója - Münchenben a csúcsra ért.

Ha Ribaku is oda akar érni, követnie kell a magyar klasszis példáját.

A szakításban Ribaku - a fogásnem világcsúcstartójaként - öt kg előnyt szerzett Luval szemben. 185 kg-os szakítására lökött egy biztonsági 200 kg-ot, majd felment 204 kg-ra. Ezt is teljesítette.

Ekkor jött Lu, aki 208-kg-os első lökésével megkezdte ledolgozni a hátrányát. Ribaku ezt látva harmadikra 209 kg-ot kért, ami azt jelentette, hogy a saját maga által tartott 393 kg-os összetett világcsúcsra tett rá 1 kg-ot.

Iszonyatosan nagy súly. De Ribaku kilökte a 209-et, és felállította az új világcsúcsot!

Ezzel mindent megtett a hőn áhított aranyért.

A 28 dkg-al könnyebb Lu azonban nem rettent meg, felment 214 kg-ra. Azaz összetettben 394-re, beállítandó a pillanatokkal korábban megszületett új rekordot. S testsúlykülönbséggel megszerezve az olimpiai aranyat.

Több ezer hazai drukker tombolása közepette Lu ki is lökte a súlyt, a a bírók három fehér lámpával el is ismerték a gyakorlatot. Néhány pillanatig mindenki azt hitte, Lu megynerte a versenyt. A zsüri azonban - nagyon helyesen - elvette az eredményt, mert észrevették, hogy Lu belenyomott, tehát a gyakorlat szabálytalan volt.

Ekkor Ribaku volt az olimpiai bajnok.

De a kínainak volt még egy gyakorlata.

S Lu, mintha ebben a kiélezett helyzetben ez világ legkönnyebb dolga volna, harmadikra kilökte a 214 kg-ot, és megnyerte az aranyérmet.

Le a kalappal az ilyen teljesítmény előtt.

Szegény Ribaku...

A szakításban olimpiai csúcsot ért el, öszetettben pedig világcsúcsot, és még ez sem volt elég.

Talán ha egy zsömlével kevesebbet eszik, most ő ünnepel. Így viszont fejet kellett hajtania a szenzációs Lu előtt, aki megérdemelten nyert. Aki  ugyanis ilyen helyzetben így tud versenyezni, az nagy bajnok.

Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a harmadik helyről is testsúlykülönbség döntött. A két 380-kg-os emelő közül az örmény Tigran Martiroszjan örülhetett, a kazah Vlagyimir Szedov pedig bánkódhatott.

Ez(is) a sport.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr28617778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása