Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Kiskorú bajnok

2008.08.10. 17:41 - varferenc

Címkék: lonk csink csuan férfi súlyemelés

Lonk Csink-Csuan 17 éves fiatalember. És olimpiai bajnok súlyemelésben az 56 kilogrammos súlycsoportban. A hazaiakon kívül eddig senki sem ismerte, mostantól viszont már az egész sportvilág kíváncsi lesz rá. Hiszen ő lett a Halil Mutlu utáni korszak első nagy bajnoka. Lonk - aki első ránézésre igencsak koraérett versenyzőnek tűnik - megnyerte idén a kínai válogatót, így volt rá esélye, hogy betegyék az olimpiai csapatba. De csak esélye, mert ebben a sportágban egy ország maximum 10 versenyzőt indíthat, így a nagy súlyemelő nemzeteknél taktikai megfontolások is szerepet kaptak a csapat kijelölésénél.

Ami azt illeti, a kínai férfiválogatott szövetségi kapitánya, Csen Wenbin most már biztosan nagyon boldog, hogy bizalmat adott Lonk Csink-Csuannak. Lonk szakításban 232 kilogrammal új junior világcsúccsal kezdett, a lökésben pedig 160 kilogrammig jutott. Ez összetettben 292 kg, új junior világcsúcs, amely ezúttal olimpiai aranyérmet ért. 

Úgy tűnik, ebben  súlycsoportban (légsúlyban) egyébként is korszakváltás történt, az olimpiai szereplést nem sokkal a játékok kezdete előtt lemondó Mutlu helyett a megmaradt idősebb versenyzők nem tudták átvenni a helyét. A második helyezett vietnami Hoangh Anh-Tuan (290 kg) 23, a harmadik indonéz Eko Yuli Irawan (288 kg) 19 éves.

Hiába, jönnek a fiatalok. De hogy már 18 év alatt is... erre eddig még nem volt példa a férfi súlyemelésben. Pekingben Lonk Csink-Csuan minden idők legfiatalabb férfi súlyemelő olimpiai bajnoka lett.

Változnak az idők, és úgy tűnik, Kínában nagyon tudnak valamit erről a sportágról. 

Az elmúlt évtizedekben elsősorban Bulgáriában és az egykori Szovjetunióban hemzsegtek a klasszisok, majd felzárkóztak a törökök és a görögök is. Most viszont Kína lehet a sportág egyik nagyhatalma. Vajon mi a titkuk?

Megint kéne egy Marco Polo, aki újra felfedezi ezt az országot.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr68609492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása