Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Cancellara sárgában

2010.07.04. 14:06 - rdani

Címkék: kerékpár tdf 2010

 

A hollandiai Rotterdamban rendezett prológgal kezdetét vette az országúti kerékpáros évad egyik csúcspontja, a 97. alkalommal megrendezett Tour de France. A hagyományoknak megfelelően egy rövid, 8 egész 9 tized kilométeres prológgal kezdődött a francia kerékpáros körverseny, amelyet a svájciak olimpiai és világbajnok időfutam-specialistája, Fabian Cancellara nyert meg. A Saxo Bank versenyzője kereken 10 perc alatt teljesítette a távot, és 10 másodperccel nyerte a szakaszt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon sokáig a német Tony Martin állt az élen, aki a prológ nagy része alatt zuhogó eső miatt a rajtsorrend elejére kérte magát csapatától, és egészen Cancelláráig úgy tűnt, hogy megnyerheti a szakaszt. A svájci azonban megelőzte Martint a végén, így a fiatal németnek marad a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikó viselésének lehetősége. A harmadik helyen a britek időfutam-specialistája, David Millar végzett, aki 20 másodperces hátránnyal ért célba. Millar 2000-ben már nyert prológot a Touron, eltiltásából való visszatérése óta azonban nem tudott szakaszt nyerni a francia körversenyen. A hétszeres bajnok Lance Armstrong a legvégén, Cancellara előtt rajtolt el. Az amerikai célja az, hogy nyolcadszor is az élen végezzen az idei Touron, amely várhatóan immáron tényleg az utolsó lesz az amerikai kerekes számára. Armstrong a negyedik helyen végzett a szombati prológon, 22 másodperces hátránnyal ért célba Cancellárához képest, ami azonban fontosabb, hogy megelőzte a címvédő Alberto Contadort, aki idén is az első számú esélyes a Touron. Kettejük között mindössze öt másodperc a különbség a prológot követően, úgyhogy semmi sem dőlt még el, várhatóan majd az utolsó héten, a Pireneusokban derülhet ki, hogy ki nyeri a Tourt. Contador címvédőként az utolsó volt a rajtnál, és a már felszáradt úton jó időt ment. Végül a hatodik helyet szerezte meg, hátránya 27 másodperc volt Cancellara mögött. A spanyol kerékpáros tavaly két egyéni időfutamot is nyert, ezúttal azonban nem volt esélye, hogy rögtön az első nap után sárga trikóban versenyezzen. A végső győzelemnek azonban így is Contador az esélyese, sőt, könnyen lehet, hogy nem is volt feltett szándéka, hogy megnyerje a prológot. Contador a szakasz után nyilatkozott az Eurosportnak, és elmondta, hogy megpróbált biztonságban végigmenni a trükkös szakaszon. A nap legnagyobb vesztese Andy Schleck volt, aki mindössze a 122. helyen végzett a 197 fős mezőnyben, és 1 perc 9 másodperces hátránnyal fejezte be a 9 kilométert. Armstronggal szemben így 47 másodperc a hátránya a tavalyi ezüstérmesnek, amely jelentősnek mondható egy ilyen rövid szakasz után. Schlecknek így kifejezetten nehéz dolga lesz, hiszen nem elég a hegyi szakaszokon tartani a lépést Contadorral és Armstronggal, hanem legalább egyszer meg kell lépnie tőlük, hogy megnyerhesse a Tour de France-ot. Kicsivel járt csak jobban Ivan Basso, a Giro d’Italia győztese, aki a 72. helyet szerezte meg, hátránya 55 másodperc volt a szakaszon, így nagyjából fél perces hátrányba került a legnagyobb esélyesekkel szemben az első szakaszon. A Tour de France vasárnap folytatódik az első szakasszal, amelyen Rotterdamból Brüsszelbe jut el a mezőny a szeles holland utakon.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr412128753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása