Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Portugál joga bonito, spanyol és chilei győzelem

2010.06.22. 10:19 - rdani

Címkék: labdarúgás foci vb 2010

Hétfőn befejeződött a Dél-Afrikában zajló labdarúgó világbajnokság csoportkörének második fordulója. Összességében elmondható, hogy alig dőlt el valami, mivel a legjobb 16 között összesen két hely sorsa dőlt el (Hollandia és Brazília már biztos továbbjutó), és a 32 csapatos mezőnyből csak két válogatott, Kamerun és Észak-Korea esett ki két mérkőzés után.

FOOTBALL Portugal Deco - 0

 

 

 

 

 

 

 

Az első tegnapi mérkőzésen Portugália találkozott Észak-Korea (hivatalosan Koreai NDK) válogatottjával, amely a világbajnokság legnagyobb arányú győzelmét hozta a portugálok számára. Pedig az első félidő után még úgy tűnt, hogy a portugálok is hasonlóan meg fognak szenvedni az ázsiai csapattal, mint a brazilok, 45 perc után 1-0 volt az állás, a gólt Raul Meireles szerezte a 29. percben. Aztán a szünet után nagyon hamar változtatta kiütéssé a találkozót a portugál csapat, a 60. percre már 4-0 állt az eredményjelzőn Simao Sabrosa, Hugo Almeida és Tiago góljai után. A hátralévő idő legnagyobb kérdésévé az vált, hogy tud-e gólt szerezni a válogatott csapatkapitánya, a nemzeti színekben majdnem másfél éve gólképtelen Cristiano Ronaldo. A válasz végül igen lett, bár ehhez némi szerencse is kellett, egy kiugratás után Ronaldo hátán gurult végig a labda, mielőtt a Real Madrid támadójának lába elé pattant, és bepasszolta az üres kapuba. Ekkor már 6-0 volt az állás, néhány perccel korábban Liedson talált be szinte az első labdaérintéséből. A vége hét lett, Tiago lett a portugálok egyetlen duplázója. Ez a győzelem a világbajnokságok történetének hetedik legnagyobb arányú sikerévé vált, és ami a portugálok szempontjából még fontosabb, szinte biztosan a 16 közé jutást jelenti (Elefántcsontpartnál kilenc góllal jobb a portugálok gólkülönbsége).

Nagyon fontos találkozót rendeztek a H csoportban, ahol az egyaránt győzelemmel kezdő Chile és Svájc válogatottjai csaptak össze. Az első félidő legfontosabb eseményét a 29. perc hozta, amikor Valon Behramit kiállította a Szaúd-arábiai játékvezető, mégpedig jogtalanul: bár a West Ham játékosa kétszer is tett hátrafelé irányuló mozdulatot a karjával, nem is találta el igazán ellenfelét, aki ráadásul erősen rájátszott az esetre. A bíró mindenesetre megette a színészkedést, így nagyszerű lehetőséget adott Chile kezébe. Ezzel a Dél-amerikaiak a 75. percben tudtak élni, ám ehhez ismét kellett egy bírói hiba, Paredes ugrott ki minden bizonnyal lesről a jobb oldalon, átívelte a labdát a kapuson, az érkező Mark Gonzalez pedig ügyetlen fejesével is megszerezte a vezetést Chilének. Svájcnak ezzel megszakadt egy nagy sorozata, 557 percig nem kapott gólt világbajnokságokon, ami új rekord. Ez azonban nem vigasztalja a svájciakat, bár az 1-0-s vereség ellenére jó esélye van Svájcnak a továbbjutásra.

A csoport másik hétfői mérkőzésén Spanyolország Hondurasszal találkozott, és nyerhetett volna a portugálokhoz hasonló különbséggel is, azonban az Európa-bajnok helyzetkihasználásával súlyos problémák adódtak... bár ez a spanyol győzelmet nem veszélyeztette. Már a 17. percben vezettek a spanyolok David Villa csodás egyéni akciója után (Villa korábban már eltalálta egyszer a kapufát is), majd Fernando Torresnek voltak remek lehetőségei az előny növelésére. Erre végül a második félidőig kellett várni, az 51. percben Megint Villa talált a kapuba, lövése egy védőn megpattanva csapta be Valladares kapust. A 62. percben Jesus Navas harcolt ki teljesen jogos büntetőt, ezt azonban a mesterhármasra készülő Villa centikkel ugyan, de mellérúgta, és innentől szinte semmi nem jött össze támadásban a spanyoloknak. A vége így aztán maradt 2-0, ami úgy tűnhet, hogy nem túl jó eredmény a gólkülönbség szempontjából, azonban a matematika mást mond. Amennyiben ugyanis Spanyolország legyőzi az utolsó csoportmeccsén Chilét, akkor jobb lesz a gólaránya a Dél-amerikaiakénál, így mindenképpen továbbjut. Hasonló helyzetben van Svájc is, ha legyőzi Hondurast, és a spanyolok nem nyernek, akkor továbbment, ha pedig Spanyolország és Svájc is nyer, az alpesi országnak valószínűleg egy egy gólos győzelem is elég az utolsó körben. Így aztán hiába vezet Chile két forduló után 100%-os mérleggel, ha kikap a spanyoloktól pénteken, szinte biztosan búcsúzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr752100357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása