Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Kategória-rendszer - evezés

2008.09.08. 09:37 - VÁTA

Címkék: evezés kategoriarendszer serényi tibor

A paralimpia evezős versenyei csak holnap, azaz szeptember 9-én kezdődnek, de nem árt megismerkedni ezzel a sportággal sem, amely a legfiatalabbak számít a paralimpia programjában. A sportág programba kerüléséről 2005-ben döntöttek, így Pekingben első alkalommal szerepelhetnek a legjobb mozgás- és látássérült evezősök. A pálya hasonló mint az ép sportolóknál, de a táv nem 2000 méter, hanem 1000 méter. Az evezősök négy versenyszámban és három különböző kategóriában versenyeznek a paralimpián. Nézzük ezt a három kategóriát:

                            
1. ARMS (karok) – Az ép evezősök guruló ülésétől eltérően fix ülés van a hajóban, így csak a kéz és a váll dolgozhat, nincs a törzsnek és a lábaknak szerepe a mozgásban és a hajó előre mozdításában. A versenyzők teste rögzítve van az üléshez, így nem tudnak törzsből dolgozni még azok sem, akiknek erre esetlegesen lehetőséget is nyújtana a testük. Ebben a kategóriában a férfi egypárevezős (AM1x) és a női egypárevezős (AW1x) szerepel az olimpiai programban.
 
2. TRUNKS (törzs) – Ebben a kategóriában is fix ülés van a hajóban, de a törzs már nem rögzített, így annak ereje már adhat energiát a hajónak.  Ebben a kategóriában a kétpárevezős (TA2x) szerepel az olimpiai programban. Ennek érdekessége, hogy nincsen megkötve, hogy férfi vagy nő ül-e a hajóban, így vegyes hajóegységekről van szó.
 
3. LEGS (lábak) –Ebben a kategóriában már guruló üléssel versenyeznek a sportolók. Ez a kategória nyújtja a legjobb szereplési lehetőséget a kevésbé súlyos sérülésekkel (amputált lábú vagy lábujjú) rendelkező emberek számára a szereplésre.  Ebben a kategóriában vakok is indulhatnak A vak vagy csökkent látással rendelkező sportolókon szemellenző található versenyzés közben. Ez az egyetlen paralimpiai hajóosztály, ahol kormányos is dolgozik a hajóban. Ebben a hajóosztályban is egy versenyszám van a programban, a kormányos négyes (LTAM4+), ahol férfiak és nők is ülhetnek vegyesen.
 
Magyar részről egy versenyzőért, Serényi Tiborért szurkolhatunk a paralimpiai evezős versenyeken.

 

Photo 1 - Nigeria's Yusuf Wasiu returns a shot during a wheelchair tennis ... (AP Photo/ Elizabeth Dalziel)

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr6653372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surányi Péterné 2008.09.09. 02:25:24

Sok sikert kívánok Serényi Tibornak az evezéshez.Hajrá!!
süti beállítások módosítása