Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Véget ért az atlétikai Európa-bajnokság

2010.08.02. 13:56 - rdani

Címkék: atlétika atlétika eb 2010

Vasárnap befejeződött az atlétikai Európa-bajnokság Barcelonában. Az este első futószáma a férfiak 4x100 méteres váltóversenye volt, amelyen a legnagyobb esélyes az egyéni sprintszámokban 2-2 arany és bronzérmet nyerő francia csapat volt. Ennek ellenére az utolsó váltásnál még az olasz váltó állt az élen, végül azonban az egyéniben két bronzérmet szerző Martial Mbandjock megelőzte Maurizio Checcuccit, és behozta a francia váltót az első helyre. A váltó tagja volt Mbandjock, Jimmy Vicaut és Pierre-Alexis Pessonneaux mellett Christophe Lemaitre is, aki ezzel történelmi tettet hajtott végre, mivel az Európa-bajnokságok történetében először nyerte meg a 100, a 200 és a 4x100 méteres versenyt egy EB-n. Olaszország a második, Németország a harmadik helyen végzett.

Férfi diszkoszvetésben fantasztikus versenyzéssel a harmadik helyen végzett Fazekas Róbert, aki a magyar csapat harmadik bronzérmét szerezte meg. A magyar dobó nagyon stabil versenyzéssel, 66.43 méteres eredménnyel lett harmadik, Fazekas az athéni olimpia óta nem dobott ekkorát. Az aranyérmet némi meglepetésre a lengyel Piotr Malachowski szerezte meg, 68.87 méterrel, a nagy esélyes német Robert Harting csak második lett.

Az Európa-bajnokság utolsó versenye a hagyományoknak megfelelően a férfi 4x400 méteres váltó volt. Előzetesen szinte minden szakértő a belga és a brit váltó között várt nagy versenyt, hiszen egyéniben ennek a két váltónak a tagjai értek el kiemelkedő eredményt. A döntőben ezek után némi meglepetésre az orosz váltó kezdett legjobban, és végül az utolsó körben végig vezetve megnyerte az EB-t. Maksim Dyldin, Alexey Aksenov, Pavel Trenikhin és Vladimir Krasnov 3:02.14 perces idővel végzett az élen, megelőzve a briteket, és a végére nagyon elfáradó belgákat. A belga váltó utolsó három tagja jól futott, ám az első ember gyenge kezdése után már nem tudták visszaküzdeniük magukat az első helyre.

A férfi 3000 méteres akadályfutáson az egyéni csúcsok alapján kiemelkedett a két francia, Mahiedine Mekhissi és Bouabdullah Tahri. A döntőben ennek megfelelően már az első körben ők ketten elléptek a többiektől, a mezőnyben pedig hatalmas csata alakult ki a spanyol és az orosz futók között a bronzéremért. Az Európa-bajnok végül az utolsó akadály után hatalmas sprintet kivágó Mekhissi lett, Tahri simán végzett a második helyen, míg a bronzérmet végül a hazai pályán versenyző Jose Luis Blanco szerezte meg, 11 másodperccel elmaradva a győztes idejétől.

Az utolsó napra maradt a férfi távolugrás döntője, ahova az idei legjobb eredménnyel a német Christian Reif érkezett. Az első két kör után a francia Salim Sdiri állt az élen, 8.20 méteres eredménnyel, végül azonban ez a dobogóra sem volt elég. Reif a harmadik körben óriási egyéni csúcsot ugrott, 8.47 méteres ugrása a világ idei legjobbja volt, ezzel Reif nyerte az EB-t. A francia Gomis 8.24-gyel lett a második, míg a brit Tomlinson egy centi hátránnyal lett harmadik.

Nagy meglepetésre ukrán győzelmet hozott a nők 4x100 méteres váltófutása a barcelonai atlétika Európa-bajnokság utolsó napján. Az Olesya Povh, Nataliya Pohrebnyak, Maria Ryemyen, Yelizaveta Bryzhina összeállítású csapat remek váltásokkal hozta végig a botot a pályán, 42.29 másodperces idejük a világ idei legjobb eredménye. A nagy esélyes francia váltó, amelyből Soumaré 200-on első, 100-on harmadik lett, Mang pedig ezüstérmet szerzett a legrövidebb távon, az utolsó 50 méteren vesztette el a versenyt nagyjából döntetlen állásról, a 12 éve Európa-csúcsot futó Christine Arron már nem bírt Bryzhinával. A bronzérmet hatalmas meglepetésre a lengyel váltó szerezte meg az oroszok előtt.

Nem hozott túl nagy izgalmat a győzelemért zajló csatát tekintve a nők 4x400 méteres váltója, az egyéniben első három helyet megszerző orosz hölgyek alkotta csapat kiegészülve egy korábbi 200-as világbajnokkal verhetetlennek tűnt. Anastasiya Kapachinskaya már az első kör során óriási előnyt épített fel, ezen Antonina Krivoshapka még növelt is, majd az utolsó két ember, Kseniya Ustalova és Tatyana Firova már csak arra ügyelt, hogy kényelmes fölénnyel nyerje meg az orosz csapat a versenyt. Ez végül 3:21.26 perces idővel, a világ idei legjobbjával sikerült az oroszoknak. Az ezüstérmet a teljes mértékben a váltóra koncentráló német egység szerezte meg, míg a harmadik helyre a britek futottak be.

Fantasztikus versenyt hozott a nők 1500 méteres versenye, ahol végül két spanyol is dobogóra állhatott. A verseny során végig az idei legjobb eredménnyel rendelkező orosz Alminova vezetett, akit az utolsó kanyarban már komolyan támadott a brit Dobriskey és a spanyol Natalia Rodriguez. A célegyenesbe fordulva aztán egy pici lyuk keletkezett az emberek között, ezt pedig tökéletesen használta ki Nuria Fernandez, aki fantasztikus hajrával, 4:00.20 perces egyéni csúccsal nyerte a számot a francia Hind Dehiba és Rodriguez előtt.

Női 5000 méteren a várakozásoknak megfelelően a két etióp származású török, és a két portugál versenyző harcát hozta az Európa-bajnoki döntő. A végén a török szurkolók örülhettek, az utolsó körben ellépett a portugáloktól két futójuk, és végül Alemitu Bekele révén az arany, Elvan Abeylegesse révén pedig az ezüstérem is az övék lett, a portugál Moreira lett a harmadik. A magyarok közül Kálovics Anikó 10., Papp Krisztina pedig 14. lett.

Nagy versenyt hozott a női magasugrás döntője is, ahol Blanka Vlasic és Ariane Friedrich küzdelmét lehetett várni előzetesen. A horvát hölgy a verseny korai szakaszában kétszer is rontott, ám a végén mégis Vlasic ünnepelhetett Európa-bajnoki címet, mivel egyedül ő tudta átugrani a 203 centiméteres magasságot. Vlasic mögött meglepetésre az egyéni csúcsot ugró, először2 méter fölé kerülő svéd Emma Green lett a második, míg Friedrichnek ezúttal a bronz jutott.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr352193296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása