Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Contador éledezik

2010.07.17. 07:19 - VASARELY

Címkék: tdf 2010

Pénteken a 12. szakasszal folytatódott a francia kerékpáros körverseny, ahol Bourg de Peage és Mende között két második és egy harmadik kategóriás emelkedő, valamint 210,5 kilométeres táv várt a mezőnyre. A szakasz első komolyabb emelkedőjéig együtt maradt a peloton, de ezt követően egy 18 főből álló szökevény csoport ment el a többiektől. A sárga trikót viselő Andy Schleck maradt a mezőnyben, amelyet ekkor elsősorban csapata, a Saxo Bank irányított. A norvég Thor Hushovd is ott volt a szökevények között, aki két részhajrában is szerepet vállalt, így a megszerzett pontoknak köszönhetően a zöld trikóért zajló versenyben átvette a vezetést az eddig élen álló olasz Alessandro Petacchitól. A pöttyös trikó is gazdát cserélt a pénteki napon, amely a szintén szökésben lévő Anthony Charteau-ra került át. A szökevények közül aztán négyen továbbmentek, ekkor pedig úgy tűnt, hogy Vinokurov, Kiryienka, Hesjedal és Klöden dönthet egymás között a végső szakasz sikerről. A befutó előtt 45 km-el az előnyük három perc felett volt a mezőnyhöz képest, igaz a nap legnehezebb emelkedője ekkor még hátravolt. A befutó előtt 20 km-el a Garmin csapatának sprintere Tyler Farrar korábbi csuklósérülése miatt feladta a versenyt.

A mezőny az utolsó hegy lábánál utolérte a szökevények lemaradó 12 tagját, majd a szakasz győzelemben bízó kerekesek még Vinokurovék nyomába eredtek. A szakasz vége előtt mindössze három kilométerrel aztán Vinokurov úgy érezte, hogy a biztos sikerért ismét tempót kell váltania, de végül ez sem lett elég. A főmezőny élére jött ugyanis a két nagy esélyes, Alberto Contador és Andy Schleck. A kétszeres Tour győztes spanyol támadott, akivel csak honfitársa, a Katyushában tekerő Joaquim Rodriguez tudott elmenni. A rövid meredek emelkedőket nem nagyon kedvelő Schleck nem tudott lépést tartani Contadorral, igaz az emelkedő nem volt hosszú, így csak tíz másodperc hátrányt szedett össze a spanyollal szemben. Contador és Rodriguez kevéssel a befutó előtt utolérték a kazah kerekest is, majd a hajrában Joaquim Rodriguez vitte el a szakaszt, míg Contador megelégedett azzal, hogy erőt demonstrált és emellett csökkentette is a hátrányát összetettben a luxemburgi kerekessel szemben. A Contadorhoz hasonlóan szintén az Astana csapatában tekerő Vinokurov érthetően csalódott volt a célban, dacára annak, hogy végül bejött a harmadik helyre, hiszen sokáig úgy tűnt, hogy megnyerheti a tizenkettedik etapot. Schleck nem maradt le sokkal Contador mögött, az ötödik helyen jött át a célvonalon, így továbbra is megőrizte a sárga trikót nagy riválisával szemben, ugyanakkor most nem volt annyira erős a hajrában, mint amit sokan reméltek tőle. Joaquim Rodriguez most nyert először szakaszt a Tour de France történetében. Az összetett verseny élén annyi változás történt, hogy Andy Schleck előnye tíz másodperccel csökkent, de továbbra is a luxemburgi kerekesé a sárga trikó. A szakaszgyőzelemnek köszönhetően Joaquim Roriguez feljött a kilencedikről a nyolcadik helyre.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr922156817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása