Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Zöldfülűek a fedélzeten

2009.06.26. 13:10 - RáK

Címkék: kosárlabda

Bizarr nap volt az Egyesült Államok sztárvilágában június 25-e, ugyanis Michael Jackson és Farrah Fawcett is ezen a napon halt meg, miközben egy Blake Griffin nevű úriember épp csütörtökön kapta meg az esélyt a világhírnév felé való elindulásra.

 BASKETBALL Blake Griffin, number one draft pick - 0

 

 

 

 

 

 

 

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA, New Yorkban megtartott Draft - amatőr játékosbörze, a legjobb egyetemi és európai játékosok játékjogának lefoglalásáról szóló esemény - előtt egyetlen dolog volt közmegegyezés tárgya: az Oklahoma University erőcsatára, Griffin (22,7pont és 14,4 lepattanó mérkőzésenként a tavalyi egyetemi szezonban) lesz az "egyperegyes", vagyis a draft első választottja. Az első "beszélő" joga a Los Angeles Clippers csapatát illette meg, márpedig ők a május 19-én megszerzett pozició után azonnal kijelentették, Griffin nélkül egy tapodtat sem mennek sehova New Yorkból. Tartották is magukat ígéretükhöz, így Mike Dunleavy edzőnek nincs más dolga, minthogya liga egyik legerősebb magasember-állományával (Camby, Kaman, DeAndre Jordan, Zach Randolph, Al Thornton és immáron Griffin) jól sáfárkodjon.

Ami az első "pick" után jött, az előre megjósolhatatlan volt, ugyanakkor valószínűsíthetően még korántsem tekinthető véglegesnek, elsősorban a csereügyleteknek köszönhetően. No de nézzük a további történéseket. 

A Memphis követte a "Klub Igazgatók Kézikönyvének" egyik első számú draft-alapszabályát, és centiben mérte a megdicsőülést, játéktudás helyett. Kollektív játéktudás helyett, teszem hozzá, hisz a második választott Hasheem Thabeet lepattanózásban és dobásblokkolásban kiváló, azonban Dwight Howard hozzá képest a támadójáték nagymestere. Rengeteg munka kell ahhoz, hogy az NCAA-ben az Év Védőjátékosának megválasztott óriásból akár cska egy közepesen veszélyes támadót faragjanak. Érdekesség lehet vele kapcsolatban, hogy a 221 centiméteres játékos lehet az első Tanzániában született NBA-spíler.

A harmadik draft-helyre a laikusok Ricky Rubio-t várták, ám az Oklahoma City Thunder a patriótizmus és Russell Westbrook kérésének jegyében James Harden mellett döntött. Az Arizona egyetemének másodéves hallgatója sokak szerint Griffin után a leginkább kész játékosa az idei börzének, ráadásul tökéletesen kiegészíti a Rubio megszerzésétől rettegő Westbrookot. Sam Presti végül Harden mellett tette le a voksát, így aztán a csapategység garanált, és van egy Westbrook-Harden-Durant aranyháromszög, amire bőségesen lehet építeni.

Arizona State's James Harden takes questions in the interview room after being selected by the Oklahoma City Thunder as the No. 3 pick in the first ro

 

 

 

 

 

 

 

 

A negyedik helyen a Sacramento választottja Tyreke Evans kelt el. A 19 esztendős kombó-hátvéd mindössze egyetlen évet játszott az NCAA-ben, de ennyi idő alatt is mély nyomot hagyott a játékosmegfigyelőkben a 17 pont és 5 lepattanó fölötti, valamint az éppen csak nem 4 gólpasszos átlagával. Nem mellékesen 25% körül dobja az 5.99 méteren lévő egyetemi hárompontosokat. Ez utóbbi adat, no és az, hogy Evans nem igazi irányító arra enged következtetni, hogy a Kings azonnali, erőtől duzzadó hátvédet akart, szemben a még mindig tarsolyban lévő, ámbátor támadásban kiforratlan, jövőbeli szupersztárral.

Merthogy az idei év draftjának ötödik választottja rendelkezik a legnevesebb renoméval, hisz egy olimpiai ezüstérmesről van szó Ricard Rubio i Vives személyében.  Az pedig, hogy az 1995-ös draft óta betliző - akkor bizonyos Kevin Garnett került a csapathoz, szintén az 5. választási joggal - Minnesota Timbervolwes szerezte meg a spanyol - avagy katalán, kinek hogy tetszik - játékjogát, jelzi, David Kahn érkezésével immáron két jó dolog is történt a csapat háza táján. Egyrészt megszabadultak Kevin McHale-től (16 vezetői év, a franchise történetének leghosszabb és legrosszabb regnálása, telis-tele pocsékabbnál pocsékabb döntésekkel, kiérdemelve a több mint beszédes "McFail" becenevet), másrészt szereztek egy marketing- és kosárlabdaszempontból sem elhanyagolható "árucikket" Rubio személyében. Akinek ugyan szép summa a kivásárlási ára - 5,5 millióra tartja a Joventut Badalona, ha lehet hinni a híreknek - de valószínűleg egy ujjáépülő csapatnál szükség volna rá.

Egészen addig tűnt ez betonbiztosnak, amíg pár perccel Rubio nevének kimondása után a hatodik pick-et flehasználva, Jonny Flynn-re nem esett a Timbervolwes választása. Az Európa Büszkeségéhez hasonlóan irányítóként számításba vett Flynn bekavart a képbe, a Wolves keretében ugyanis ekkor már mimimum 5 játékmester szerepelt. Nem tudni, mik a tervei Kahn-nek, de az több mint biztos, hogy vagy Flynn, vagy Rubio menni fog. A kérdés már csak az, hogy melyikőjük és hova?

A stresszes első hat után jött egy könnyedebb: Stephen Curry - bizony hogy bizony, Dell Curry kisfia - a Golden State Warriors-hoz került hetedikként, amivel kisfiúkori vágyálma válik valóra az elmúlt év NCAA pontkirályának. Nulla védekezés, ellenben futni mint az őrült, és legalább ilyen szellemiségben elvállalni a leggyatrább dobóhelyzetet is. Ha nem csereberélik el Curry-t egy magasemberre (bizonyos Amare Stoudamire-ről szólna ka pletykák) az oaklandiek - és persze kap 40 játékpercet mérkőzésenként - akkor... Legyen elég annyi, hogy 20 pontos átlaggal nyertek már Év Újonca címet a ligában.

Davidson's Stephen Curry waits before being chosen during the first round of the NBA basketball draft, Thursday, June 25, 2009 in New York. The Golde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A New York Knicks imái meghallgattattak akkor, amikor Jonny Flynn-t az első htében szerették volna látni. A kisember Minnesotába kerülésével Mike D'Antoni uyganis a Curry Hill párosból meríthetett, és ugyan a dobógépről lemaradt, az erőcsatár Hill megkaparintásával olyan játékos került a kezei alá, aki az ifjú Amare Stoudamire-re emlékezteti. Ez azért kissé túlzó, de Isiah Thomas rémét leküzdve a Knicks végre egy jó döntést hozott.

Egyéb érdekességek a Draft estéjéről:

  • Brandon Jennings 10-ként kelt el, a Milwaukee Bucks választotta ki az egy évet Romában letudó, mindössze 19 éves irányítót. Róla még majd bövebben jelentkezünk írással, a tv.eurosport.hu honlapunkon.

  • A Detroit Pistons körmönfont General Manager-e, Joe Dumars ezúttal is merészet húzott. 15-ként Austin Daye, 35-ként Dajuan Summers, 39-ként Jonas Jerebko játékjogára csapott le. Mindhárman a 3-as és 4-es poszton bevethetőek, azonban csak akkor jelentenek igazi erősítést, ha teljes mértékben beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Azesetben viszont megint lehet hozsannázni Dumarst.

  • Shaquille O'Neal páylafutása során negyedszer játszhat valódi bajnokesélyes csapatban, hiszen a Phoenix és a Cleveland a hírek szerint megegyezett a 37 éves játékos cseréjével kapcsolatban. A Suns megkapja Ben Wallace-t és Sasha Pavlovicsot a Clevelandtől Shaq-ért cserébe.

  • Vince Carter az idei finalistához, az Orlando Magichez került, miután a New Jersey Nets elcserélte korosodó sztárjátékosát valamint Ryan Andersont, megkaparintva Rafer Alston, Tony Battie és az éppen újoncévét letudó Courtney Lee játékjogát. Utóbbi az igazi ellenérték hosszútávon Carterért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr141209666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása