Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Újabb hét aranyérem evezésben

2008.08.17. 12:56 - VÁTA

Címkék: evezés eredmények kajak kenu varga tamás hirling zsolt francia zsuzsanna

Vasárnap újabb hét olimpiai aranyérmet osztottak ki a Shunyi Evezős Központban, ahol ismét nagyon kiegyensúlyozott volt a mezőny. A legnagyobb meglepetést a háromszoros világbajnok angol női négypárevezős "kudarca" jelentette, akik végül ezüstérmet szereztek. Az eredményhirdetésnél el is tört a mécses az angol lányoknál...

Nézzük azonban sorrendben a történéseket. A nők könnyűsúlyú kétpárevezősének döntőjével kezdődött a nap, ahol a hollandok megszerezték első aranyérmüket. A Kirsten van der Kolk - Marit van Eupen összeállítású páros igazolta, hogy a középfutamban ment legjobb idejük nem a véletlen műve volt, a fináléban is ők bizonyultak a legjobbnak.  Mögöttük a finn páros (Sanna Sten, Minna Nieminen) végzett, míg a harmadik helyet a németeket négy századmásodperccel megelőző kanadaiak (Melanie Kok, Tracy Cameron) szerezték meg.

Ezt követően jött annak a versenyszámnak a döntője, amit előzetesen mi magyarok a legjobban vártunk. Sajnos azonban az előfutamok során már korábban eldőlt, hogy a Varga Tamás - Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezősünk nem jutott fináléba, így nem küzdhetett az éremért. Tamásék a szombati "C"-döntőben elért második hellyel végül összesítésben a 14. helyet szerezték meg. A döntőben papírforma győzelem született, hiszen az idén mindhárom Világ Kupa versenyt megnyerő brit Mark Hunter - Zac Purchase páros szerezte meg a győzelmet. A második hely az athéni bronzérmes görögöké (Dimitrios Mougios-Vasileos Polymeros), míg a bronz a kétszeres világbajnok dánoké (Mads Rasmussen - Rasmus Quist) lett.

A nap utolsó könnyűsúlyú döntőjében, a férfiak kormányos nélküli négyesében sem született meglepetés, hiszen a címvédő dánok (Ebert, Jörgensen, Andersen, Ebbesen) szerezték meg az olimpiai bajnoki címet, megelőzve a meglepetés ezüstérmes lengyeleket és a nagy hajrával harmadik helyet szerző kanadaiakat.

A női négypárevezősök versenye hozta a nap legnagyobb megelepetését és egyben a hazai szurkolók számára a legnagyobb örömet. Hiába nyert ugyanis sorozatban három világbajnoki címet a britek négypárevezőse, az olimpiai döntőt elveszítették a kínaiakkal (Tang, Jin, Xi, Zhang) szemben, így a britek ezüstéremmel a nyakunkban -nagyon letörten- hallgathatták a kínai himnuszt az eredményhirdetéskor. A bronzérmet ebben a számban a németek szerezték meg.

From the right, Britain’s Katherine Grainger, Francces Houghton, Debbies Flood and Annie Vernon as they they get their silver medal after the Women's

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A férfiak négypárevezősében sokkal jobban el tudta viselni az esélyesség terhét a szintén háromszoros világbajnok lengyel négyes (Wasiliewski, Kolbowitz, Jelinski, Korol), amely rajt-cél győzelmet aratva szerezte meg a hőn áhított aranyérmet. Az ezüstért az olaszok és a franciák csatáztak, végül előbbiek szerezték meg az értékesebb medáliát, míg a franciáknak a bronz jutott.

A nap utolsó két döntőjében következhettek a nyolcasok küzdelmei. A nőknél az amerikai nyolcas (egy magyar származású evezőssel: Francia Zsuzsannával a hajóban) szerezte meg a győzelmet, szintén a 2000 méteres versenytáv elejétől vezetve. A végére óriási hajrával jöttek fel a hollandok a második helyre, akik megelőzték a három olimpián sorozatban győztes és címvédő románokat.

Az olimpiai evezős versenyek záró száma a férfiak nyolcasa volt, ahol ezúttal kivételesen érvényesült a papírforma és a világbajnoki címvédő kanadai nyolcas hajó tudott győzni. A táv elejétől nagy tempót diktáltak a kanadaiak és a végén majd egy hajóhosszal nyertek a második helyen célba érő angolok és a harmadikknt záró címvédő amerikaiak előtt.

Az evezős központban ezzel véget értek a küzdelmek, a tizennégy versenyszámban összesen tizenkét nemzet képviselői szereztek aranyérmet, csak az angolok és az ausztrálok nyertek két számban is. Holnaptól a kajak-kenusok (és reményeink szerint a magyarok) veszik át a főszerepet az olimpiai pályán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr84619707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása