Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Olimpiai érdekességek – 2008. augusztus 16.

2008.08.16. 21:21 - VÁTA

Címkék: evezés érdekességek cseh lászló michael phelps mark spitz georgeta andrunache rebecca adlington ralf schumann cesar cielo filho nastia ljukin

Az olimpiai érdekességekről szóló összeállításunkat ismételten Michael Phelps-szel kell kezdenünk, aki a ma hajnalban, a 100 méteres pillangóúszásban aratott győzelmével már hét pekingi aranyéremnél jár. Ezzel utolérte az 1972-es müncheni olimpián szintén hét aranyérmet nyerő amerikai úszót, Mark Spitzet. A rangsorban az orosz tornász, Vitalij Scserbo (1992 - hat aranyérem), a német úszó, Kristin Otto (1988 - hat aranyérem) illetve maga Michael Phelps (2004 – hat aranyérem) követi őket.

 
Még a pénteki versenynaphoz kapcsolódó érdekesség, hogy a 200 méteres vegyes úszásban ismét ezüstérmet szerző Cseh László az első olyan magyar sportoló lett az olimpiák eddigi történetében, aki egy olimpián három ezüstérmet tudott szerezni. Abban a statisztikában is előkelő helyre jött fel Cseh László, amely azon sportolóinkat veszi sorra, akik nem nyertek olimpiai bajnoki címet, de ezen kívül sok helyezést és olimpiai pontot is szereztek.
 
 
 
I
II
III
IV
V
VI
Olimpiai pont
Sákovics József
vívás
-
1
2
3
2
-
26 pont
Cseh László
úszás
-
3
1
1
-
1
23 pont
Bóbis Ildikó
vívás
-
3
1
-
-
1
20 pont
Kamuti Jenő
vívás
-
2
-
2
2
-
20 pont
Szöllősi Imre
kajak-kenu
-
2
1
1
1
-
19 pont
Güttler Károly
úszás
-
2
-
1
2
1
18 pont
Gyarmati Andrea
úszás
-
1
1
1
3
-
18 pont
Wichmann Tamás
kajak-kenu
-
2
1
1
-
-
17 pont
Pfeffer Anna
kajak-kenu
-
2
1
1
-
-
17 pont
Kádas Géza
úszás
-
1
1
1
2
-
16 pont
 
A női tornászok egyéni összetett versenyében győztes amerikai Nastia Ljukin igazi sportcsaládból származik, hiszen édesanyja Anna Kotcsneva, aki korábban világszintű rg-versenyző volt, míg édesapja az egykori kitűnő tornász, Valerij Ljukin. Az apa nem akárki a tornasportban, hiszen a szöuli olimpián nyújtón és csapatban is olimpiai bajnok volt, ráadásul emellett még egyéni összetettben és korláton is ezüstérmes lett 1984-ben. Ilyenre (szülő és gyerek is olimpiai bajnok tornász), korábban csak egyszer volt példa. A szovjet Albert Azaryan 1956-ban és 1960-ban is győzött a szerenkénti döntők gyűrű versenyszámában, míg fia, Eduard Azaryan 1980-ban volt olimpiai bajnok a szovjet tornász csapattal.
 
Szombaton elkezdődtek az evezős döntők is a Shunyi Evezős Központban, ahol a román Georgeta Andrunache a női kormányos nélküli ketteseknél történelmet írt. Egyrészt 2000 és 2004 után harmadszor nyerte meg a versenyszámot, másrészt pedig mostani sikerével megszerezte pályafutása ötödik olimpiai győzelmét. Ezzel pedig az aranyérmek számát tekintve beérte honfitársát, az eddig listavezető Elisabeta Lipát. Amennyiben Andrunache holnap a román női nyolcassal is nyerni tud az olimpián, akkor egyedüli hatszoros bajnoka lehet az evezős sportnak.
 
A brazil úszósport három ezüst- és hat bronzérem után megszerezte a mai napon az első olimpiai bajnoki címét. A férfiak 50 méteres gyorsúszását ugyanis Cesar Cielo Filho nyerte meg.
 
Az olimpiai úszóversenyek utolsó előtti napján egy igazán „szakállas” világrekord dőlt meg. Régóta hajszolták már a hölgyek ugyanis az amerikai Janet Evans 1989-ben (!!) felállított 800 méteres legjobb eredményét. Végül a 800 gyors mai döntőjében a brit Rebecca Adlingtonnak sikerült a rekorddöntés. A korábbi csúcs időtállítóságát bizonyítja, hogy az összes többi olimpiai úszószámban a jelenlegi világrekordot már a 2000-es években állították fel. Janet Evans csúcsa viszont négy nap híján 19 évet élt meg.
 
A nap meglepetése volt, hogy nem tudott negyedszer is olimpiát nyerni a gyorstüzelő pisztolyosoknál a német Ralf Schumann, akit ezúttal legyőzött egy ukrán lövő a fináléban. A Barcelonában, Atlantában és Athénban is győztes Schumann így is a versenyszám koronázott királya marad, hiszen az 1988-as szöuli olimpián szerzett ezüstérme mellé most egy újabb ezüstöt szerzett, így ötödször (!) is érmes lett egyazon lövő versenyszámban.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr96619081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bery · http://www.facebook.com/berkes.peter 2008.08.18. 19:00:11

Hiába a sirám, hogy a költségvetés kiadási főösszegének 0,2%-átköltjük sportra. Nem tudunk versenyezni. Ellentétben Phelps-sel, az amerikai úszófenoménnal.

Írtam is róla egy posztot:

www.hellorepublic.com/2008/08/18/micheal-phelps/
süti beállítások módosítása