Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Björgen és Legkov győzött Kuusamóban

2010.11.28. 14:22 - VASARELY

A sífutók Világkupa sorozata a finnországi Kuusamoban folytatódott ezen a hétvégén, ahol a három állomásból álló – Ruka Triple elnevezésű – újonnan létrehozott mini verseny sorozat utolsó versenyeit rendezték vasárnap. A pénteki klasszikus stílusú sprint, majd a szombati szintén klasszikus stílusú egyenkénti indításos futamok (5 illetve 10 km) után a befejező napon szabad stílusú verseny várt a még állva maradt versenyzőkre. A hendikep indítású futamok során a két nap során kialakult összetett eredmény szerint rajtoltak a versenyzők, így a szombati versenyek után vezető norvég Marit Björgen, valamint a svéd Emil Jönsson indulhatott elsőként.

 

 

 

 

 

 

 

 

A hölgyeknél tíz kilométert kellett teljesítenie a mezőnynek, a roppant hűvös időjárás közepette (mínusz 16-17 fok!) pedig ezúttal is Marit Björgen volt a mérce a többiek számára. A háromszoros olimpiai bajnok norvég klasszis a rajtnál meglévő fél perces előnyét már az első körben növelte a mögötte időhátránnyal rajtolókkal szemben, így fél távnál már el is dőlt, hogy tőle nem lehet elvenni az összetett elsőséget. Az igazán nagy harc a második helyért zajlott a svéd Charlotte Kalla, valamint a lengyel Justyna Kowalczyk között. A harmadik kilométernél mindketten utolérték az előttük – Björgen mögött másodikként – induló Petra Majdicot, majd gyorsan el is mentek mellette. Az utolsó kör egyik emelkedőjén aztán az összetett Világkupa címvédőjének számító Kowalczyk tudott ritmust váltani, állva hagyta Kallát, aki végül a harmadik helyezéssel így sem lehet boldogtalan. A negyedik helyre a német Nicole Fessel jött előre, aki a tízedik helyről indulva a mezőny egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a tíz kilométeres táv során. A három napos versenyen elért győzelemért Björgen a szokásos VK-sikerért járó pontszám dupláját, 200 pontot kapott, így Világkupa vezetőként (ráadásul maximális pontszámmal) önbizalommal telve utazhat el a davosi magaslati edzőtáborba.

A férfiak mezőnyében sokkal izgalmasabb futamra volt kilátás, hiszen a szombati nap után még húsz versenyző volt egy percen belül az összetettben vezető Emil Jönssonhoz képest. Mivel a svéd sífutó elsősorban sprinternek számít (szombati nyolcadik helye nagy szenzáció volt 10 km-en), így várható volt, hogy ő előbb-utóbb vissza is esik. Jönssont hamar elhagyta a sokáig az élen együtt haladó négy sífutó (Cologna, Rickardsson, Legkov és a kazah Poltaranin). Utóbbi aztán a fél távot követően az egyik emelkedőn lelassult és teljesen visszaesett az ekkor még közel tíz főt számláló és tisztes távolságban (40-45 másodperces hátránnyal) következő üldözők közé. Hasonló sorsra jutott később a svéd Daniel Rickardsson is, aki azonban ezt már csak az utolsó körben szenvedte el, így végül az összetett verseny harmadik helyét meg tudta tartani. A hajrában az olimpiai bajnok Dario Cologna sikerét várhatta mindenki, de ezúttal a svájci sífutó nem volt elég erős ahhoz, hogy válaszoljon Alekszander Legkov robbantására, aki hatalmas sebességgel ment el a szinte állva maradó Cologna mellett az egyik utolsó emelkedőn. Az orosz sífutó végül fölényesen vezetve ért elsőként a célba, így Björgenhez hasonlóan ő is 200 Világkupa ponttal gazdagodott, aminek köszönhetően az összetett VK-ban is vezet Cologna előtt hét ponttal. A norvég Petter Northug a szezonnyitóhoz hasonlóan ezt a hétvégét is kihagyta, így egyelőre még pont nélkül áll az idei sorozatban, igaz számára alighanem ebben az évadban az oslói világbajnokság lesz a legfontosabb.

A sífutó Világkupa sorozat következő versenyeit december 4-5-én rendezik. A helyszín a németországi Düsseldorf lesz, ahol ismét a Rajna partján építenek a szervezők sprint pályákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr692480032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása