Eurosport.blog.hu

Salakblog

Utolsó kommentek

Kép galéria

Andy Schlecké a sárga trikó a Touron

2010.07.14. 09:58 - VASARELY

Címkék: tdf 2010

Ismét új tulajdonosa van a sárga trikónak a Tour de France-on, kedden délután ugyanis a luxemburgi Andy Schleck vette át a vezetést az összetett versenyben. A francia kerékpáros körverseny a hétfői szünnap után az Alpok egyik legnehezebb szakaszával folytatódott, a kilencedik etap során 204,5 kilométer, két első, valamint egy kiemelt kategóriás emelkedő várt a mezőnyre. Az idei Tour második hete is akciókkal kezdődött, hiszen már a szakasz elején 12-en megszöktek a mezőnytől, köztük Anthony Charteau, Damian Cunego, Luis Leon Sanchez, Sandy Casar és Christophe Moreau is. A peloton az első kategóriás emelkedőkön békésen követte a szökevényeket, az igazi harc aztán a kiemelt kategóriás Col de la Madelaine-en kezdődött el.

Az Astana csapat által diktál erős tempó miatt a sárga trikóban tekerő Cadel Evans hamar leszakadt az összetett győzelemre esélyes kerekesekről, ezúttal nem bírta a tőle megszokott tempóban teljesíteni a kiemelt kategóriás hegyet. Ekkor már egyértelművé vált, hogy Andy Schleck vagy pedig a címvédő Alberto Contador vehetik majd át tőle a trikót. A két nagy esélyes innentől kezdve már csak egymásra figyelt és segítőik nélkül tekertek felfelé, majd együtt is érték el a csúcsot, ami után viszont még egy komoly meredekségű lejtő, valamint tíz kilométeres sík rész várt a mezőnyre. A korábbi hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrong sem bírta a Schleckék által diktált sebességet, így az amerikai is hamar két perces hátrányt szedett össze.
A 25 km hosszúságú emelkedő közepén Moreau leszakadt az élmezőnytől, így ekkor úgy tűnt, hogy a szökevények közül a maradék négy versenyző között dől majd el a szakaszsiker. A Col de la Madelaine-re együtt felérő Contador és Schleck ekkor már egyértelműn nem egymás ellen dolgoztak, hanem közösen tekerve megpróbáltak felérni a szökevényekre is. Az utolsó tizenöt kilométeren hatalmas sebességgel száguldottak lefelé Casarék, hiszen nem lehettek biztosak benne, hogy csak négyen maradnak majd a szakasz végi befutónál.
Ezúttal kedvezőbb időjárási körülmények fogadták a kerekeseket, a vasárnapi 35 fokos meleg után most 22-25 fok között változott a hőmérséklet, így elsősorban a meredek emelkedők okoztak nehézséget a mezőnynek. A cél előtt aztán nem sokkal a Contador-Schleck páros utolérte Moreaut, majd hárman együtt ledolgozták a hátrányukat, így végül már heten haladtak együtt a hajrában. A befutónál végül a keddi napon is a franciák örülhettek, hiszen a Francaise des Jeux csapatában tekerő Sandy Casar révén sikerült egy újabb szakaszt megnyerniük. A francia kerékpárosok eddig Sylvain Chavanel révén nyertek már két szakaszt idén, a mostani harmadik sikerük pedig azt jelenti, hogy a 2010-es Tour során eddig a franciák a legeredményesebbek. Mivel Schleck és Contador együtt ért be a célba, a hatodik és a hetedik helyen, így kettőjük között nem változott a különbség az összetettben. Cadel Evans gyengélkedése miatt viszont a fiatal luxemburgi kerekes vehette át a vezetést az összetettben, aki testvére Franck után két évvel szintén magára húzhatja majd a sárga trikót.
 
Sandy Casar: „Ez egy olyan szakasz volt, amelyik nekem kifejezetten fekszik. Az ilyen típusú szakaszokon szeretek az élmezőnyben lenni, függetlenül attól, hogy végül mégis ott vagyok-e a célban az élen. A tavalyi Touron két hasonló profilú etap volt, ahol azonban az utolsó emelkedőre már nem tudtam felmenni az élcsoporttal, a lejtőn viszont mindent megtettem annak érdekében, hogy utolérhessem őket. A mai szakaszon viszont tudtam, hogy ha a szökevényekkel tudok maradni, akkor a hajrában lesz esélyem akár a szakaszt is megnyerni. Az egyetlen, akitől komolyabban tartottam, az Sanchez volt, hiszen a tavalyi sprintben őt nem tudtam legyőzni.”
 
A keddi nap vesztese egyértelműen a Tour de France korábbi kétszeres ezüstérmese, az ausztrál Cadel Evans volt, aki törött könyökkel versenyezve alaposan lemaradt a Col de la Madelaine emelkedőjén és így az összetett versenyben a tizennyolcadik helyre csúszott vissza, hátránya pedig közel nyolc perc lett a szakasz után őt váltó Andy Schleck-el szemben.
 
Andy Schleck: „Megpróbáltam végig támadni és összességében azt gondolom, hogy sokat nyertem ezen a mai szakaszon. Még mindig csak 40 másodperces előnyöm van Contadorral szemben, de ha a mögöttünk lévőket nézzük, akkor szinte mindenkivel szemben komoly előnyt sikerült felépíteni. Most úgy tűnik, hogy Alberto és én fogjuk meghatározni, hogy mi történik majd az idei Touron. Ma is támadtam 2-3 alkalommal, de tudta, hogy mire számítson, így mindig tudott reagálni ezekre a támadásokra. Ha tovább próbálkoztam volna, akkor lehet, hogy én húzom a rövidebbet, amit nem akartam. Ekkor alakult ki közöttünk, hogy összedolgozunk, ami végül jó döntésnek bizonyult, hiszen mindketten profitáltunk belőle.„
 
Alberto Contador: „Kezdetben sokat harcoltunk egymással, volt több támadási kísérlet is, de aztán végül beszéltünk egymással és ekkor megbeszéltük, hogy ha együtt érünk be a célba és egymást segítjük, akkor mindketten messzebbre juthatunk, mint ha egymás ellen mennénk a szakasz végén.”

A bejegyzés trackback címe:

https://eurosport.blog.hu/api/trackback/id/tr952150808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása